• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grb RS vrijeđa Bošnjake, himna ne!

Ustavni sud RS prihvati veto Bošnjaka, Radojičić djelimično zadovoljan.

 Grb RS vrijeđa Bošnjake, himna ne! Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da je djelimično zadovoljan odlukom Ustavnog suda RS koji je prihvatio veto Kluba Bošnjaka na Ustavni zakon o dopuni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni, koji se odnosi na grb, dodajući da ovaj saziv parlamenta o njemu vjerovatno više neće raspravljati.

"Mogu da izrazim samo djelimično zadovoljstvom ovakvom odlukom. Razočaran sam što RS nije dobila novi grb, jer je riječ o poslu koji je rađen više od godinu dana. Nije realno očekivati da će ovaj saziv Narodne skupštine RS ponovo ući u sistematski pristup traženju grba", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On smatra da će to rješenje, vjerovatno, biti otvoreno i da će ostati za neki naredni saziv parlamenta.

Radojičić je rekao da ga interesuje kompletno obrazloženje Ustavnog suda o grbu i dodao da bi se o njegovoj simbolici moglo satima raspravljati, jer je riječ o tradicionalnoj heraldici koja je na ovim prostorima prisutna stotinama godina i koja se može različito interpretirati.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Staša Košarac rekao je da je Srpska u cjelokupnom procesu donošenja simbola pokazala visok stepen spremnosti da uvaži sve primjedbe na buduća ustavna rješenja simbola.

"Uvjeren sam da ćemo, u skladu sa Ustavom RS, u narednom periodu dobiti grb, jer je izraz želje građana Srpske i naša politička obaveza prema njima", rekao je Košarac.

On je dodao da mu je drago što je RS konačno dobila himnu koja će se u narednom periodu afirmisati među svim građanima RS i time još jednom pokazati odlučnost u poštivanju Srpske.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS Dževad Osmančević rekao je da je za njega očekivana odluka Ustavnog suda o prihvatanju veta Kluba Bošnjaka na grb RS.

"Ako se insistira na nečemu za šta je ortodoksno vidljivo da nema identifikacije koju su druga dva naroda očekivala, onda je očekivana ovakva odluka Ustavnog suda", rekao je Osmančević novinarima u Banjaluci.

On je dodao da mu je drago da je Ustavni sud RS to prepoznao i na adekvatan način ocijenio da postoji kvalitetna argumentacija uz obrazloženje da postoji povreda vitalnog nacionalnog interesa.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) donijelo je odluku po kojoj su rješenjem za novi grb RS povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda u RS.

Predsjednik Ustavnog suda Mirko Zovko rekao je novinarima da su razlozi za proglašenje grba neustavnim to što ponuđeno rješenje ne sadrži nijedno obilježje bošnjačkog naroda.

Prema njegovim riječima, grb je indentičan grbu Srbije i u cjelosti simbolizuje konstitutivnost Srba.

Novi grb RS ima u crvenom štitu srebrnog dvoglavog orla u poletu sa po jednim zlatnim krinom sa obje strane orlovog repa. Na grudima orla je crveni štit, a na njemu srebrni krst između četiri srebrna ocila, bridovima okrenuta ka stablu krsta. Držači grba su dva propeta crvena lava, od kojih je desni krunisan zatvorenom zlatnom kraljevskom krunom sa pet vidljivih poluarkusa, a lijevi otvorenom zlatnom kraljevskom krunom sa tri ljiljana u vijencu.

Ustavni sud je utvrdio da u dijelu koji se odnosi na novu himnu RS nema povrede vitalnog nacionalnohg interesa bošnjačkog naroda, jer himna u tekstualnom i melodijskom dijelu ne slavi, niti veliča bilo koji od konstitutivnih naroda RS.

Nova himna Srpske je kompozicija "Moja Republika" autora Mladena Matovića.
Sjednica Ustavnog suda održana je na zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda o Ustavnom zakonu o dopuni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS, koji je Narodna skupština donijela jula ove godine.

Himna prvi put na Dan RS

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je danas da će za Dan Republike Srpske - 9. januara biti prvi put intonirana nova himna Srpske.

Kuzmanović je rekao novinarima u Banjaluci da nije bilo potrebe da se pokreće pitanje povrede vitalnog interesa za novu himnu RS, te da je bilo očekivano da će Ustavni sud RS donijeti odluku da nema povrede nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

"Što se tiče grba, mi nećemo stati. Mi odluku Ustavnog suda moramo poštovati, ali ćemo odmah ići dalje da pokušamo naći neko prihvatljivo rješenje i očekujem da će do polovine naredne godine, u maju, RS imati svoj grb", rekao je Kuzmanović.


(Srna/ MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE