• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatvorenici Kule "zaboravljeni od svih"

Pritvorenici hrvatske i srpske nacionalnosti u zatvoru Kula uputili su otvoreno pismo u kome ukazuju da su "zaboravljeni od svih".

 Zatvorenici Kule "zaboravljeni od svih" Izvor: MONDO

Pritvorenici hrvatske isrpske nacionalnosti pod juristidikcijom Suda BiH, koji se nalaze u zatvoru Kula u Istočnom Sarajevu uputili su otvoreno pismo, kojim su zvaničnicima UN, EU, Transparensi intenešnel, Sudu za ljudska prava u Strazburu, visokom predstavniku u BiH u kome ukazuju na svoj položaj i konstatuju da još jedan Božić i novu godinu dočekuju sami, zaboravljeni od svih.

Podsjećajući da su u proteklom periodu iznosili probleme i ukazivali na gruba kršenja osnovnih ljudskih prava u procesuiranju ratnih zločina pred Sudom BiH, 23 potpisana zatvorenika hrvatske i srpske nacionalnosti još jednom skreću pažnju na retroaktivnu primjenu zakona, pravo na jednakost optužbe i odbrane pred Sudom BiH, dužinu trajanja pritvora, pravo na pravično i pravedno sudjenje, diskriminacijski odnos prema osumnjičenima, optuženim i osudjenim licima, diskriminaciju u primeni zakona.

Oni u otvorenom pismu ukazuju i na cinjenicu da u BiH ne postoji Vrhovni sud, te da nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, nisu bezbjedni u Sarajevu, gdje su izloženi prijetnjama, onemogućavanju dobijanja zapisnika i dokumenata sa sudjenja, što predstavlja najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava.

Zatvorenici tvrde da su advokati po službenoj dužnosti u sprezi sa Tužilaštvom i Sudom BiH i da su angažovani u Visokom sudskom i tužilačkom savetu što je pravni nonsens.

"Naši procesi su političke prirode... Cilj ovoga je kreiranje istorije, jer se želi dokazati kako su samo Hrvati i Srbi bili "agresori" dok su Bošnjaci samo "žrtve" što je smiješna tvrdnja", kaže se u pismu.

Ističe se da niko nije odgovarao za druge žrtve u BiH i da su optužnice protiv Sefera Halilovića, Atifa Dudakovića i Selme Cikotića za zločine nad Hrvatima Bosne i Hercegovine su "zaboravljene" negde u ladicama Tužilaštva BiH.

Oni podsjećaju da je Savjet Evrope, kao i brojne nevladine organizacije i Sud za ljudska prava u Strazburu u nekoliko navrata upozorilo državu BiH na kršenje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Oni ukazuju i na činjenicu da se jedino u BiH retroaktivno primenjuje krivčni zakon bivše Jugoslavije, iako su ti zločini nastali poslije raspada federacije. Hrvatski i srpski zatvorenici kažu da će nastavitidemokratsku borbu za ostvarivanje njihovih osnovnih ljudskih prava i očekuju podršku svih onih kojima je pravo i pravda najmoćnije oružje.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE