• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompromisom do budžeta institucija BiH

Prijedlog budžeta podržalo je pet članova komisije, dok su uzdržana bila dva člana iz SNSD-a i jedan iz SDS-a.

 Kompromisom do budžeta institucija BiH Izvor: MONDO

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala je principe Prijedloga budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu koji je predložilo Predsjedništvo BiH.

Usvojen je zaključak da Komisija i Ministarstvo finansija i trezora BiH, u saradnji sa resornim ministarstvima, u amandmanskoj fazi usaglase prijedlog budžeta sa strukturom prihoda koja bi bila u okvirima prijedloga Fiskalnog vijeća i strukturom rashoda u kojima bi, u granicama mogućnosti, bili uvaženi prijedlozi Predsjedništva BiH.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić podsjetio je da je prijedlog budžeta iz Predsjedništva BiH za 200 miliona KM veći od prijedloga koji je utvrdio Savjet ministara.

On je pozvao parlamentarce da kompromisom dođu do prijedloga budžeta koji bi u kasnijoj fazi razmatranja imao šansu da bude usvojen.

Predstavnici SNSD-a u Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma Drago Kalabić i Lazar Prodanović istakli su da glasanje za Prijedlog budžeta dobijen iz Predsjedništva znači glasanje protiv Fiskalnog savjeta, čiji je prijedlog u saglasnosti sa prijedlogom Savjeta ministara.

Prodanović i Kalabić su podsjetili da iz budžeta BiH, koji je godinama u suficitu, nijedna marka ne ide za socijalne potrebe i razvojene projekte, za čije su finansiranje zaduženi entiteti, zbog čega, naglasili su, nema potrebe za njegovo povećanje od 200 miliona KM.

"Zašto oduzimati 200 miliona KM nižim nivoima vlasti kojima je ustavna obaveza socijalna i razvojna politika", upitao je Prodanović, a sa time se složio i Savo Erić iz SDS-a.

Članovi Komisije saglasni su da u idućoj godini treba nastaviti rješavati pitanje povratka izbjeglih i raseljenih lica, a zalažu se i za rješavanje pitanja smještaja institucija BiH, budući da godišnja izdvajanja za zakup prostorija u kojima su one smještene iznose 33 miliona KM.

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu, koji je Predsjedništvo usvojilo preglasavanjem srpskog člana Nebojše Radmanovića, iznosi milijardu i 636 miliona KM, a od ovog iznosa milijardu i 255 miliona planirano je za plate zaposlenih u institucijama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE