• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spomenik za dvanaest banjalučkih "zvjezdica"

Ispred Muzeja savremene umjetnosti u Banjaluci otkriven spomenik za dvanaest beba koje su umrle 1992. zbog nedostatka kiseonika.

 Spomenik za dvanaest banjalučkih "zvjezdica" Izvor: MONDO

Spomenik su otkrili braća i sestre umrlih beba, a roditelji su položili veliku suzu sa 12 bijelih ruža i jednom crvenom, koja je posvećena 13. bebi, Slađani Kobas, koja je preminula 14 godina kasnije.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS i inicijator postavljanja spomen obilježja Nedeljko Mitrović rekao je da je stradanje 12 beba zbog nedostatka kiseonika u Kliničkom centru Banjaluka jedan od najstrašnijih zločina u proteklom građanskom ratu.

Mitrović je istakao da je postavljanje spomen-obilježja čin solidarnosti prema porodicama umrle djece, dug istoriji, ali i zaduženje pokoljenjima, potomcima i budućnosti da spriječe da se ovako nešto ikada desi.

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović rekao je da je poruka ovog spomenika jasna - da svi oni koji su gospodari rata i mira moraju razmišljati drugačije i treba da stvaraju kulturu mira, a ne nekulturu rata.

"To je poruka i zavjet nama u RS da mladoj generaciji, djeci, omogućimo spokojan i miran život, da djeca odrastaju bez trauma i da znaju da je ovo njihova domovina koja ih štiti i brani, i da su oni ovdje sigurni. To je naša obaveza i naš dug", rekao je predsjednik Kuzmanović novinarima.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović istakao je da je postavljanje spomen-obilježja za 12 banjalučkih beba moralna i ljudska obaveza, dodajući da za ovakvu tragediju nema opravdanja.

"Ovakvu tragediju ne može opravdati ni rat.Ova tragedija treba da bude opomena onima od kojih je zavisio život beba, ali i mnogim drugima", rekao je Davidović i dodao da je spomen obilježje i životna lekcija iz koje će se moći shavatiti sva tragedija rata na ovim prostorima.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Boško Tomić istakao je da spomen-obilježje šalje poruku cijelom svijetu da se ratna stradanja nikada i nigdje ne ponove.

"Spomen obilježje će generacijama koje budu dolazile da se poklone govoriti o nevinim žrtvama, o besmislu rata i ljudskog stradanja", rekao je Tomić i dodao da stradanje nevine djece ne smije nikada biti zaboravljeno.

Tomić je rekao da će spomen obilježje biti mjesto gdje će se svake godine, na dan koji bude određen, podsjećati na nevinu žrtvu djece i pamtiti "12 zvjezdica" kao nenadoknadiv gubitak za njihove porodice, ali i za RS.

U proljeće 1992. godine u banjalučkom porodilištu rođeno je 14 beba kojima je bio neophodan kiseonik, ali koji nije mogao biti dopremljen kopnenim putem zbog neprijateljskog okruženja, a ni vazdušnim zbog odluke Savjeta bezbjednosti UN o zabrani leta nad BiH.

Ova nehumanost uzrokovala je smrt 12 beba, Slađana Kobas bitku za život izgubila je nakon 14 godina, dok je jedna beba i danas živa, ali sa velikim posljedicama.

Skulptura nazvana "Život" autora Maja Milić - Aleksić podsjeća na prekinuti krug, koji simbolizuje majčinu utorbu, ali i prekinuti život. Unutar kruga je 12 srca, krugova ili listova unutar obruča koje su labavo povezane tako da će se njihati na vjetru i simbolizovati život, što je direktna asocijacija na 12 beba, ali i podsjećanje na život kojem nije dopušteno da živi.

Otkrivanju spomen obilježja za 12 banjalučkih beba prisustvovali su predsjednik RS Rajko Kuzmanović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, ministri, poslanici, odbornici Skupštine grada, gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, predsjednik Skupštine grada Slobodan Gavranović, roditelji, braća i sestre tragično preminulih 12 banjalučkih beba i veliki broj građana.

Sredstva za izgradnju spomenika obezbijedili su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Grada Banjaluka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE