• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komisija za imovinu podržala lidere

Komisija za državnu imovinu BiH podržala je dogovor lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA i najavila donošenje nacrta zakona do utorka, 30. decembra

 Komisija za imovinu podržala lidere Izvor: MONDO

Komisija za državnu imovinu BiH podržala je aneks o raspodjeli državne imovine koji su dogovorili lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Sulejman Tihić i može se očekivati je da će do utorka, 30. decembra, biti donesen nacrt zakona o državnoj imovini, izjavio je predsjedavajući Komisije Zvonimir Kutleša.

"Lideri su tokom današnjeg sastanka sačinili aneks na zajedničku izjavu iz Pruda kojim su otklonjene neke nejasnoće u vezi sa raspodjelom državne imovine. Konstatovali su da pod državnu imovinu spada imovina koja je sukcesijom imovine bivše Jugoslavije pripala BiH i imovina čiji je vlasnik ili korisnik bila Socijalistička Republika BiH, Republika BiH i BiH", rekao je Kutleša novinarima nakon sjednice Komisije.

On je naveo da su Dodik, Tihić i Čović postigli saglasnost da nakon popisa imovine koja je predmet zakona, sporazumom izvršnih organa svih nivoa vlasti u BiH bude odlučeno o imovini koja bi bila izdvojena i služila za izvršavanje nadležnosti BiH, entiteta, kantona i opština.

Kutleša je istakao da bi sporazum na neki način trebalo da bude sastavni dio zakona o državnoj imovini i osnov za knjiženje imovine najprije na BiH, a zatim, "skoro istovremeno" na entitete, kantone i opštine.

"Od lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA dobili smo rok da do 31. januara iduće godine bude usvojen zakon o državnoj imovini i mislim da je to moguće izvesti", dodao je Kutleša.

Kutleša je naglasio da će imovina izvan BiH imati isti tretman kao imovina unutar zemlje.

"Najprije ćemo donijeti zakon o državnoj imovini u kojem ćemo konstatovati koja je to institucija vlasti koja će izvršiti popis državne imovine. Lideri su se dogovorili da to bude posebna agencija na nivou BiH", dodao je Kutleša.

On je istakao da njegov prijedlog zakona o državnoj imovini dobrim dijelom korespondira s onim što je predviđeno u dogovorenom aneksu, osim u dijelu koji se odnose na način odlučivanja i odnosu prema imovini koja se nalazi izvan granica BiH.

"Smatram da se treba držati današnjeg usaglašenog stava Dodika, Tihića i Silajdžića, jer samo ono o čemu se postigne kompromis može proći u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH", zaključio je Kutleša.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE