• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vještak u slučaju 'Fazlagića Kula'- diskreditacija RS"

Čađo: Požar nije podmetnut, džamija izgorjela zbog loših instalacija, a angažovanje nezavisnog vještaka samo želja za diskreditacijom RS

 "Vještak u slučaju 'Fazlagića Kula'- diskreditacija RS" Izvor: MONDO

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo rekao je da oni koji tvrde da je požar u džamiji u Fazlagića Kuli podmetnut žele da to zloupotrijebe da bi diskreditovali institucije RS i pokazali da one ne funkcionišu.

"Očigledno je da neki žele da institucije RS ne funkcionišu, jer samo u takvoj atmosferi nalazi se prostor za djelovanje onih koji zbog svojih interesa kreiraju atmosferu nepovjerenja i žele da se građani osjećaju nesigurno", rekao je Čađo novinarima u Banjaluci, osuđujući takve namjere.

Ocijenio je da angažovanje nezavisnog vještaka upravo predstavlja kreiranje nepovjerenja u institucije i upitao da li bi svako ko, na primjer, doživi saobraćajnu nesreću, trebalo da, mimo ekipe za uviđaj, angažuje svoje vještake.

"Na osnovu svih dokaza konstatovano je da su elektro-instalacije sa nedovršenog krovišta džamije, koje su urađene mimo propisa, uzrok izbijanja požara. Nije bilo nikakvih tragova koji bi ukazivali na nasilno otvaranje prostorija niti indicija i saznanja da se to desilo drugačije", naglasio je Čađo.

On je istakao da se na požar reagovalo odmah po saznanju, da je uviđaj obavljen temeljito i pažljivo i iz čitavog niza razloga, među kojim je i samo mjesto, objekat i vrijeme požara.

"U izvještaju o uviđaju, saopštenju Tužilaštva i nalazima vještaka jasno se vidi da ne postoje bilo kakve indicije i okolnosti koje bi upućivale na sumnju u ove zvanične, precizne i nedvosmislene nalaze kojima je utvrđen tačan uzrok požara", napomenuo je Čađo.

On je dodao da na tom poslu nije bio angažovan samo MUP, već nadležno tužilaštvo, dva sudska vještaka, ovlašteni radnici iz policijske stanice Gacko, CJB Trebinje, Uprave krim policije RS iz Banjaluke, kao i EUPM koji se korektno postavio.

Čađo je svim građanima, a posebno onim u Fazlagića Kuli, poručio da nemaju objektivnih razloga da se osjećaju nesigurno.

U požaru u džamiji u Fazlagića Kuli, kod Gacka, koji je izbio 8. decembra, izgorjeli su unutrašnjost i krov džamije.

Nezavisni vještak Narcis Mulabdić, kojeg je angažovala Islamska zajednica u BiH, saopštio je da je utvrdio da je uzrok izbijanja požara u džamiji "profesionalno, umišljeno izvedena paljevina otvorenim plamenom, vjerovatno pospješena upotrebom lakozapaljive tečnosti, koju su izazvali nepoznati počinioci".

U nalazu koji je 19. decembra saopštilo Okružno tužilaštvo Trebinje navodi se da je vještačenjem stručnjaka za požare i eksplozije elektro-struke i na osnovu uzoraka izuzetih sa lica mjesta utvrđeno da požar nije namjerno izazvan, već da je do njega došlo zbog neadekvatno postavljenih elektroinstalacija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE