• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Oslobadjajuća presuda za Dodika"

U Beogradu je promovisana knjiga "Oslobađajuća presuda za Dodika" banjalučkog novinara Milana Ljepojevića

 "Oslobadjajuća presuda za Dodika" Izvor: MONDO

Ljepojević je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru rekao da knjiga obuhvata period od 2001. do 2005. godine u kojem je vršena neprestana medijska satanizacija predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika i njegovih ministara za navodne zloupotrebe.

"U knjizi ima mnogo aktera, ali se nisam njima bavio, nego njihovim djelima i nedjelima... Moto je bio traženje istine, a istina je da je Dodik nevin i da je sav proces protiv njega bio politički obojen", rekao je Ljepojević i dodao da se knjiga može naći u knjižarama u Beogradu i u Srbiji, dok je prvo izdanje u RS gotovo rasprodato.

Ljepojević, koji je i funkcioner SNSD-a, naveo je da je sud o nevinosti Dodika rekao svoje kada je 17. oktobra 2005. godine donio oslobađajuću presudu, a da je sud javnost to plebiscitarno potvrdio na izborima.

Navodeći da u knjizi iznosi argumente i činjenice, Ljepojević je istakao da današnji događaji potvrđuju opravdanost njenog izdavanja, jer tokom cijele godine mediji u Federaciji BiH pišu o navodnim nezakonitostima u vezi sa izgradnjom zgrade Vlade RS, dok je Sud BiH, iako je nenadležan, izuzeo dio dokumentacije o tome.

"Čvrsto vjerujem da više neću imati prilike da pišem knjige na ovu temu, ni o Dodiku, niti o bilo kome drugom iz njegove vlade.... Mislim da više ne možemo doći u situaciju da pišemo novu knjigu i mislim da nema novih sudskih procesa. Ta rijeka je protekla i novi vjetrovi duvaju u RS u kojoj postoje nove i jače snage nego 2001. godine", rekao je Ljepojević.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je da je knjiga dokument i istovremeno pripovjedačka proza u kojoj autor, na lijep način, opisuje i ružne stvari, te da ona predstavlja svjedočanstvo o političkom procesu.

Vasić je naveo da će se iz ove knjige prepoznati podzemni i podmukli politički potezi i procesi, prepoznati krivci, iako nisu imenovani u knjizi.

On kaže da je politički proces, koji se opisuje u ovoj knjizi, posljedica dubljeg društveno-ekonomskog procesa među Srbima u RS, odnosno BiH, koji je nazvao skraćenicom KOS - kriminalizovana odbrana srpstva.

Prema Vasićevim riječima, tokom rata u RS je postojala jedna struktura koja je kopirala /Slobodana/ Miloševića i vodila taj koncept KOS-a za Srbe u BiH i koja je razvila sistem opšte kriminalizacije svega postojećeg.

"Taj sistem je bio i kod muslimana i kod Hrvata u BiH, a kriminalizovana odbrana muslimana je i danas na sceni. To se može prepoznati u borbi kroz privatizaciju `Telekoma` i `Elektroprivrede` FBiH. Tamo na scenu još nisu došle zdrave političke snage", rekao je Vasić.

Vasić je naveo da su Srbi u BiH i RS prva organizovana grupa Srba koja je imala svjestan politički koncept o tome šta želi i šta može da uradi, a da taj koncept nije vezan za neki centar izvan RS.

"Mi, jednostavno, ne želimo da prođemo kao Srbi u Hrvatskoj i Srbi na Kosovu ili Srbi u drugom dijelu BiH. Ovo će biti knjiga koja će biti nezaobilazna u proučavanju tog koncepta srpske političke samostalnosti u BiH", rekao je Vasić.

On je napomenuo da "ono što Dodik radi poslije ove knjige nailazi na protivnike, jer remeti red stvari" i u BiH i izvan BiH, ali i na Balkanu, te da je sada "na vidiku jedan novi proces protiv Dodika", jer se stvara medijska priprema o kriminalizaciji u vezi sa izgradnjom zgrade Vlade RS i autoputa.

"Stranci su sada preuzeli taj srpski recept kriminalizovanja svega postojećeg da bi nakon nekog vremena postalo prirodno da optužite nekoga za kriminal, makar se poslije pokazalo da od toga nema ništa. To su monstruozne političke stvari koje u BiH još žive, a na drugim mjestima na Balkanu su prevaziđene", dodao je Vasić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE