• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skup lidera: Ništa novo osim Dodikove kravate

Parlament BiH uskoro bi trebalo da donese odluku o izmjeni Ustava BiH.

 Skup lidera: Ništa novo osim Dodikove kravate Izvor: MONDO

Izmjene bi bile u dijelu koji se odnosi na teritorijalnu organizaciju, nadležnosti države, srednjih i lokalnih nivoa vlasti, funkcionalnije institucije, te usklađivanje Ustava s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Ovo je zaključak sarajevskog sastanka lidera SNSD-a , SDA i HDZ BiH, koji su preko poslaničkih klubova svojih stranaka ovu inicijativu uputili parlamentu BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik pojasnio je da su nedefinisane nadležnosti različitih nivoa vlasti jedan od ključnih problema funkcionisanja BiH.

"Stalno imamo rasprave šta je u čijoj nadležnosti. Vrijeme je da jasno odredimo koji je nivo vlasti nadležan za koje oblasti i jednom zauvijek prekinemo rasprave o nadležnostima. Pitanje teritorijalne organizacije takođe će biti otvoreno. U ovom trenutku ne možemo govoriti o bilo kakvim rješenjima teritorijalne organizacije jer nismo ni razgovarali o tome. Biće formirana posebna komisija, koja će se baviti pripremom ustavnih amandmana na osnovu ove četiri tačke", rekao je Dodik.

"Saglasni smo da bi parlament BiH trebalo da donese odluku o početku izmjena Ustava. Ustavnim promjenama trebalo bi da budu riješena četiri pitanja. Mislimo da je to najbolji način, te da bi uz poslanike naših stranaka ovu inicijativu trebalo da podrže i poslanici i klubovi drugih stranaka", rekao je novinarima nakon sastanka Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, zaključio je da je upućivanjem inicijative u parlament otvorena mogućnost rasprave o ključnim pitanjima ustavne reforme.

"Mislimo da to podrazumijeva uređenje središnje razine vlasti. Želja nam je da to uradimo i mislimo da je ovo put za takvo nešto. Jasno je da naše stranke imaju svoje stavove o tome, ali mi ih danas nismo iznosili", rekao je Čović.

Predsjednici tri najveće parlamentarne stranke saglasni su da bi Savjet ministara trebalo da formira radnu grupu za pripremu zakona o popisu stanovništva, te programu održivog povratka. Tihić, Dodik i Čović sugerisali su Savjetu ministara da počevši od naredne godine sredstva za povratak do 2014. godine osiguraju povoljnim kreditima ili izdavanjem državnih obveznica.

"Svjedoci smo raznih igara oko budžeta za narednu godinu. Dajemo punu podršku okviru dogovorenom u Fiskalnom savjetu BiH, te očekujemo da budžet bude usvojen do kraja ove godine. Uvjereni smo da je to moguće napraviti", istakao je Čović, dodajući da su stranački lideri Komisiji za državnu imovinu dali upustva za usvajanje zakona o državnoj imovini.

Kategoričan u svojim stavovima i početnim izjavama, lider SNSD-a Milorad Dodik odgovorio je novinarima da je na "trojni" sastanak "priložio" kao novo jedino kravatu.

Sve ostalo je, kaže , staro i već viđeno. Ipak, nije krio zadovoljstvo postignutim rješenjima.

Predsjednici tri najveće parlamentarne stranke razgovarali su u Sarajevu i o rekonstrukciji Savjeta ministara BiH, ali konkretan dogovor nisu postigli.

"Saglasni smo da bi trebalo ići u rekonstrukciju Savjeta ministara BiH. Detaljnije o tome nismo razgovarali, ali uskoro ćemo imati nove sastanke u Banjaluci, te Mostaru. Pozivamo i ostale stranke iz šestorke da nam se pridruže, ali nećemo dozvoliti da neko svojim nedolaskom blokira sve procese", rekao je Čović.

Klub poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH podržava dogovor lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH da se budžet BiH za iduću godinu vrati u okvir koji je predložio Fiskalni savjet i pozdravlja inicijativu da se rasprava o ustavnim promjenama vodi u parlamentu BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a Lazar Prodanović rekao je Srni da su predstavnici ove stranke i do sada tražili da okvir za budžet institucija BiH i finansiranje spoljnog duga u idućoj godini bude prijedlog Fiskalnog savjeta.

"Zadovoljni smo jučerašnjim stavom političkih lidera, jer to znači da ćemo imati većinu u Predstavničkom domu za usvajanje Prijedloga budžeta u prvom čitanju, a onda slijedi amandmanska faza i njegovo vraćanje u okvir Fiskalnog savjeta", konstatovao je Prodanović.

Šefik Džaferović iz SDA podržao je dogovor trojice lidera da se proces ustavne reforme smjesti u parlament.

"Podržavamo dogovor trojice lidera da se proces ustavne reforme smjesti u Parlamentarnu skupštinu, tamo gdje mu je zaista mjesto i pozdravljamo inicijativu da parlament donese odluku da se krene u proces ustavne promjene", istakao je Džaferović u izjavi Srni.

Vraćanje razgovora o ustavnim promjenama u Parlamentarnu skupštinu bezrezervno je podržao i član Stranke za BiH i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Hilmo Neimarlija koji ne vidi razlog da njegova stranka promijeni svoj stav i podrži budžet BiH za iduću godinu koji je predložio Fiskalni savjet.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine i lider PDP-a Mladen Ivanić smatra da je jedino normalno da se usvoji prijedlog budžeta dogovoren u Prudu, a koji je dobio podršku Fiskalnog savjeta.

Govoreći o dogovoru lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH da se Parlamentarnoj skupštini uputi inicijativa za izmjene Ustava BiH, Ivanić je istakao da se ne može puštati u parlamentarnu proceduru nešto što nije usaglašeno.

"Bojim se da će to biti predmet sukoba, koji u ovom trenutku nisu potrebni BiH", dodao je Ivanić.

Šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Jozo Križanović rekao je da vjeruje da postoji način da se budžet BiH za 2009. godinu, koji je predložilo Predsjedništvo, redukuje i približi okvirima Fiskalnog savjeta.

On je pozdravio inicijativu da se krene u ustavne promjene i najavio da će poslanici ove stranke u parlamentu podržati izmjene koje su na tragu koncepta ustavne reforme koji predlaže SDP

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE