• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet ministara definisao reviziju stanaca u BiH

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH.

 Savjet ministara definisao reviziju stanaca u BiH Izvor: MONDO

Prijedlogom zakona je definisano da će Ministarstvo civilnih poslova BiH izvršiti reviziju statusa lica naturalizovanih poslije 6. aprila 1992., a prije 1. janaura 2006. godine.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da se ovim zakonskim prijedlogom nadležnost za reviziju državljanstava prenosi sa Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana, kojoj mandat ističe u februaru 2009. godine, na Ministarstvo civilnih poslova BiH.

"Ovo ministarstvo dužno je da završi postupak revizije i da utvrdi status naturalizovanih lica najkasnije do 1. marta 2011. godine", rekao je Špirić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Savjet ministara utvrdio je i Prijedlog zakona o inostranim poslovima.

"Zaduženo je Ministarstvo inostranih poslova da, nakon pribavljanja pozitivnog mišljenja Predsjedništva BiH, Prijedlog zakona dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri", rekao je Špirić.

Donošenje ovog zakona u funkciji je modernizacije rada Ministarstva inostranih poslova BiH i kvalitetnog koordinisanja poslova i promocije dostignuća BiH kako u procesu evropskih integracija, tako i njenog predstavljanja u svijetu.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog zakona o advokaturi BiH koji je, takođe, iz Evropskog partnerstva.

"Ima nesporazuma na tom zakonu i dobro bi bilo da je postignut veći stepen saglasnosti. Naš prijedlog bio je da ide u parlamentarnu raspravu i da se traže mogućnosti da se neke stvari usaglase i da zakon dobije podršku, pogotovo što je zahtjev da se entitetski zakoni usklade sa tim okvirnim zakonom", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

On je istakao i da postoji sugestija prlamentu BiH da se obavi javna rasprava o Prijedlogu zakona o advokaturi BiH.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Ovim izmjenama i dopunama, Zakon o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu usklađuje se zakonima o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o Agencijama za podršku policijskoj strukturi, kao i o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture u BiH.

Ovim izmjenama Zakona, između ostalog, nadležnost za obavljanje poslova tehničke i fizičke zaštite lica i objekata organa BiH i diplomatsko-konzularnih organa se sa Sipe prebacuje na Direkciju za koordinaciju policijskih tijela, koja će novom organizacijom biti nadležna za njihovo obavljanje.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Graničnoj policiji BiH kojim se ovaj zakon usklađuje sa zakonima o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o Agencijama za podršku policijskoj strukturi, kao i o Nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave kojim su proširene nadležnosti Ministarstva bezbjednosti BiH u pravcu pružanja podrške policijskim tijelima BiH, školovanju i stručnom usavršavanju kadrova u skladu sa potrebama policijskih tijela i drugih službi i agencija iz oblasti bezbjednosti, kao i forenzičkih ispitivanja i vještačenja.

"To su zakoni iz Ministarstva bezbjednosti koji se tiču novouspostavljenih tijela i agencija vezanih za reformu policije", naglasio je Špirić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE