• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CCI: Vlada FBiH - neefikasna

Vlada Federacije je sa 15 utvrđenih zakona u trećem kvartalu ove godine bila najneefikasnija od početka mandata, ocijenila CCI.

 CCI: Vlada FBiH - neefikasna Izvor: MONDO

Vlada Federacije BiH je sa 15 utvrđenih zakona u trećem kvartalu ove godine bila najneefikasnija od početka mandata, a Parlament FBiH skoro da nije ni radio što je rezultovalo brojem od 116 nerealizovanih zakona iz programa rada za ovu godinu, ocijenili su Centri civilnih inicijativa (CCI).

Portparol CCI-a Majda Behrem - Stojanov istakla je da ako aktuelna vlast u FBiH nastavi raditi ovakvim tempom, svoj će četverogodišnji mandat završiti sa manjkom od preko 400 zakona.

"Umjesto konstantnog privrednog razvoja, ekonomskog i socijalnog jačanja FBiH, imamo ogroman broj nerealizovanih zakona i strategija, konstantno visok stepen nezaposlenosti, divljanje cijena, sve veći postotak stanovništva na granici siromaštva, konstantno zaostajanje za zemljama u okruženju i po prvi put manji budžet i niže plate od Republike Srpske", rekla je Behrem - Stojanov.

Ona je naglasila da je Vlada FBiH za prvih devet mjeseci ove godine na sjednicama mjesečno u prosjeku provela 12 sati i za to vrijeme uspjela realizovati svega 40 odsto od ukupno planiranog za ovu godinu.

Prema njenim riječima, vrhunac skandaloznog i nemoralnog ponašanja organa vlasti FBiH je rezervisan za Dom naroda federalnog Parlamenta, koji je program rada usvojio u sedmom mjesecu ove godine, a nakon toga je svoju energiju i vrijeme, umjesto na usvajanje zakone koji su od najvećeg interesa, trošio na povećanje plata od 100 odsto.

Behrem - Stojanov je dodala da sve dosadašnje analize CCI-a pokazuju da je problem funkcionisanja vlasti u FBiH mnogo veći od par ministarskih mjesta, oko kojih se posljednjih mjeseci vode političke igre.

"Građanima je potrebna funkcionalnija vlast koja će raditi u njihovom interesu, a ne tek puka forma vlasti, koja će zloupotrebljavajući sistem i demokratiju služiti za zadovoljavanje interesa uske grupe ljudi na vlasti i oko njih okupljenog aparata", zaključila je Behrem - Stojanov.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE