• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lagumdžija umjesto Silajdžića?

Federalni dvojac Tihić-Čović ponudili Zlatku Lagumdžiji da uđe u vlast u zamjenu za podršku Prudskom sporazumu.

 Lagumdžija umjesto Silajdžića? Izvor: MONDO

Predsjednici SDS i HDZ-a BiH SUlejman Tihić i Dragan Čović ponudili su lideru SDP-a Zlatku Lagumdžiji da ta opoziciona partija uđe u vlast na federalnom i državnom nivou u zamjenu za podršku svim tačkama Prudskog sporazuma, potvrdio je za "Press RS" portparol SDP-a Damir Mašić.

Lagumdžiji je, kako navodi ovaj list, punuđena i "rezervna" varijanta, po kojoj bi SDP pružio punu podršku manjinskoj vladi FBiH te Savjetu ministara BiH, u oba slučaja bez Stranke za BiH Harisa Silajdžića, koji se izričito protivi sporazumu iz Pruda.

Tihić i Čović su se s Lagumdžijom sastali u ponedjeljak odmah nakon sastanka s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i dogovora da se ubrza sprovođenje Prudskog sporazuma, uključujući i pitanje ustavnih promjena, za koje je inicijativa ključnih aktera tog sporazuma upućena Parlamentu BiH.

Zlatko Lagmundžija je načelnio prihvatio da podrži Prudski sporazum, ali je uzeo dodatno vrijeme za razmišljanje te zatražio smjene ministara spoljnih poslova i bezbjednosti, Svena Alkalaja i Tarika Sadovića, tvrdi izvor blizak lideru SDP-a.

"SPD je podržao aprilski paket, a Prudski sporazum je zapravo modifikovana verzija toga paketa i zato smo politički mnogo bliži trojki iz Pruda nego silajdžić", kaže sagovornik "Pressa RS" dodajući da bi ova partija željela da vidi nova lica na čelu MIP-a i ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Izvori bliski SDA procjenjuju da bi Lagumdžiju, koji je ranije javno odbacivao Prudski sporazum, nova primamljiva ponuda mogla podstaći da se predomisli.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE