• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Požar u Fazlagića kuli izrežiran?

„Nezavisno vještačenje" uzroka požara u džamiji u Fazlagića kuli kod Gacka je najobičnija farsa u režiji Islamske zajednice, piše "Press RS".

 Požar u Fazlagića kuli izrežiran? Izvor: MONDO

„Nezavisno vještačenje" uzroka požara u džamiji u Fazlagića kuli kod Gacka je najobičnija farsa u režiji Islamske zajednice, odnosno reisa Mustafe Cerića, koji je u rodbinskoj vezi s „nezavisnim vještakom" Narcisom Mulabdićem.

Prema saznanjima "Pressa RS", Mulabdić, koji je naprasno, poslije manje od 24 časa „vještačenja", ustvrdio da je požar u džamiji podmetnut, zapravo je „prika" s Cerićem jer se njegov sin Vedran oženio reisovom ćerkom Aminom!

"Na insistiranje mostarskog muftije Seida Smajkića, a u želji da se za požar po svaku cijenu okrive Srbi, Mustafa Cerić je na brzu ruku angažovao Narcisa Mulabdića, koji u krugovima sudskih vještaka i eksperata za požare nema nikakav autoritet. Zbog toga je Mulabdićev nalaz apsolutno neprihvatljiv. Riječ je o čovjeku koji ni zbog stručnosti, a ni zbog neshvatljivog sukoba interesa nije trebalo ni da se približi Fazlagića kuli. Zbog toga je njegov nalaz sramotan i potpuno suprotan nalazu stručnog i kvalifikovanog vještaka koga je angažovalo Okružno tužilaštvo u Trebinju", tvrde dobro obavješteni izvori Pressa RS.

On objašnjava da se sin tzv. nezavisnog vještaka Vedran Mulabdić, inače službenik odsjeka za zaštitu državne granice u Ministarstvu bezbjednosti BiH, prije godinu dana oženio Cerićevom najstarijom ćerkom Aminom, koja takođe radi u zajedničkim institucijama BiH.

Islamska zajednica prekjuče je saopštila rezultate sopstvene istrage o uzrocima požara u džamiji u Fazlagića kuli, koja je usledila poslije vještačenja trebinjskog Okružnog tužilaštva, koje je navelo da su uzrok požara neispravne električne instalacije. Međutim, vještak Mulabdić „ustanovio" je da je džamija namjerno zapaljena. Prema tumačenju Ceruićevog „prike", „požar je izazvan profesionalno, i to upotrebom otvorenog plamena, a podstaknut je djelovanjem lakozapaljive tečnosti". Mulabdić je time praktično samo potvrdio ono što su čelnici IZ-a danima ponavljali ne čekajući nalaze istrage - da je džamija navodno namjerno zapaljena samo da bi zaplašila bošnjačke povratnike.

Sam Mulabdić je Pressu RS potvrdio da je u rodbinskim vezama s poglavarom IZ-a, ali je istakao da to nema nikakve veze s njegovim nalazom.

"Jeste, ja sam Vedranov otac, a on se oženio reisovom ćerkom! Ali, sasvim slučajno sam izabran za taj posao. Uostalom, nije me reis lično angažovao, već je to učinio Rijaset IZ-a. Neću nikome da se pravdam, ali sve i da su me molili da uradim nešto u prilog IZ-a, ja to ne bih uradio, ne zbog reisa, već zbog svog profesionalnog kredibiliteta. Do sada sam uradio hiljadu vještačenja i ne želim da ugrozim rezultate tog rada", tvrdi Mulabdić.

Eksperti za vještačenje požara iz Sarajeva koji su željeli da ostanu anonimni tvrde da je Mulabdićev izvještaj prepun neprofesionalnih i paušalnih zaključaka.

"Mulabdić je ovim poslom počeo da se bavi tek prije nekoliko godina, a u više slučajeva njegova veštačenja su oborena na sudu zbog katastrofalnih grešaka. I nalaz za Fazlagića kulu je problematičan ne samo zbog njegovih rodbinskih veza s reisom već i s profesionalne strane. Naime, onome ko išta zna o vještačenju požara jasno je da je njegov nalaz neprofesionalan upravo zato što je radio posle zvanične istrage i bez uvida u dokaze koji su izuzeti tokom vještačenja", tvrdi sagovornik lista.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE