• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DTP vakcine, ipak, nisu štetne?

Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF saopštili su da nema dokaza o štetnom djelovanju tiomersala iz vakcina na dojenčad, djecu ili odrasle.

 DTP vakcine, ipak, nisu štetne? Izvor: MONDO

U zajedničkom saopštenju ove dvije organizacije navodi se da je globalni savjetodavni komitet o bezbjednosti vakcina (GACVS), kao ekspertsko kliničko i naučno-savjetodavno tijelo, koje je uspostavio SZO za razmatranje pitanja bezbjednosti vakcina od potencijalne globalne važnosti, potvrdio u više navrata da nema dokaza o toksičnosti tiomersala iz vakcina.

SZO i UNICEF ističu da su DTP vakcine, čiji je sastojak i tiomersal, koje je proizveo australijski CSL, a koje je UNICEF donirao BiH 2002. godine, prošle nezavisni pregled SZO-a da bi se osigurala njihova bezbjednost i efikasnost i da su proizvedene u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Kako se navodi, GACVS je ljetos potvrdio stav da nema dokaza koji bi podržali bilo kakvu promjenu u preporukama SZO u vezi sa vakcinama koje sadrže tiomersal i vakcinacije dojenčadi rođene sa malom težinom, gdje je to indicirano.

Direktor " SOS telefona 1209" Jagoda Savić izjavila je ranije novinarima da su nalazi, koji su urađeni u ovoj laboratoriji, potvrdili da su dvije djevojčice iz BiH, koje su 2002. godine primile di-te-per vakcinu, kao donaciju UNICEF-a, otrovane konzervansom vakcine tiomersal, koji u sebi sadrži živu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE