• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EUPM: Istraga o požaru profesionalna

Istraga o požaru u džamiji kod Gacka koju vodi Okružno tužilaštvo Trebinje nepristrasna je i u skladu sa zakonom - stav je EUPM-a.

 EUPM: Istraga o požaru profesionalna Izvor: MONDO

"Tokom istrage koju smo mi nadgledali, nije bilo nikakvih indikacija da istraga nije provedena u skladu sa zakonom, profesionalnim standardima i na nepristrasan način", izjavila je Srni portparol EUPM -a Monja Koluder.

Ona je izrazila zabrinutost zbog proturječnih inicijalnih nalaza Okružnog tužilaštva Trebinje i nalaza sudskog vještaka iz Sarajeva kojeg je angažovala Islamska zajednica.

"Time se stvara prostor za špekulacije, što nije ni u čijem interesu. Apelujemo na javnost da se suzdrži od špekulisanja dok sve analize ne budu finalizirane i konačni izvještaj Tužilaštva objavljen"- ističe Koluder.

Ona je naglasila da u vezi s tim Okružno tužilaštvo Trebinje, kao službeno tijelo zaduženo za istragu, preduzima korake u pravom smjeru.

"Sada kada je izvještaj sudskog vještaka iz Sarajeva podnesen, Tužilaštvo u Trebinju je u mogućnosti uzeti u obzir njegov sadržaj u sklopu istrage požara, koja još nije završena. Mi očekujemo da ta analiza bude zastupljena u izvještaju o istrazi na što potpuniji i sveobuhvatniji način"- rekla je Koluder.

Ona je podsjetila da mandat Policijske misije EU podrazumijeva nadgledanje i savjetovanje rada agencija za provođenje zakona.

"Mi ne provodimo krivične istrage. Imajući to u vidu, nastavićemo da blisko nadgledamo istragu, uključujući i procjenu izvještaja"- dodala je portparol EUPM-a.

Prema saopštenju Okružnog tužilaštva Trebinje požar u džamiji u Fazlagića Kuli nije namjerno izazvan, već je do njega došlo zbog neadekvatno postavljenih elektroinstalacija, što je utvrđeno vještačenjem stručnjaka za požare i eksplozije elektro-struke i na osnovu uzoraka izuzetih sa lica mjesta.

"Krajevi kablova pod naponom, koji su bili smotani i pričvršćeni na gredu krovne konstrukcije iznad ulaza u glavnu prostoriju džamije, nisu bili adekvatno izolovani i udaljeni od drvne konstrukcije. Po navlaženoj drvnoj površini došlo je do zatvaranja strujnog kruga preko velikog otpora, a zaštitni uređaji nisu imali uslove za djelovanje, jer je opterećenje bilo u granicama nazivnih veličina", navodi se u saopštenju.

Okružnog tužilaštva Trebinje ističe da požar u džamiji nije izazvala eksplozija, prirodno pražnjenje, grom ili neka druga prirodna pojava, niti je izazvan namjernim paljenjem.

Rijaset Islamske zajednice u BiH angažovao je nezavisnog sudskog vještaka za zaštitu od požara i elektroenergiju iz Sarajeva, Narcisa Mulabdića, koji u svom nalazu objavljenom juče tvrdi da je požar u džamiji Fazlagića kuli definitivno podmetnut.

U požaru u džamiji u naselju Fazlagića Kula kod Gacka 8. decembra izgorjeli su unutrašnjost i krov vjerskog objekta, a vatra nije zahvatila minaret.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE