• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić u BiH: Dejton, Kosovo i diplomatski skandal

"Svaki demokratski i civilizovani ustav se mijenja na način koji je propisan tim ustavom, pa tako i ovaj BiH", kazao je Jeremić

 Jeremić u BiH: Dejton, Kosovo i diplomatski skandal Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da Srbija ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja BiH, ali da kao garant Dejtonskog sporazuma čvrsto stoji na stanovištu da je taj sporazum moguće mijenjati samo po dejtonskim kriterijumima.

"Svaki demokratski i civilizovani ustav se mijenja na način koji je propisan tim ustavom, pa tako i ovaj BiH", kazao je Jeremić u Banjaluci posle sastanka s predsednikom RS Rajko Kuzmanovićem.

On je naveo da se Srbija zalaže za "stabilnu i prosperitetnu RS u okviru stabilne i prosperitetne BiH", ističući da je članstvo u Evropskoj uniji (EU) zajednički strateški cilj Srbije i BiH.

"Što prije to bolje - cijeli zapadni Balkan integrisan u EU. To je naša zajednička vizija i oko toga smo se u potpunosti složili", rekao je Jeremić.

Ministar je kazao da je s predsednikom RS razgovarao o konkretnim projektima predvidjenim Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

Govoreći o pitanju dvojnog državljanstva između BiH i Srbije, predsjednik RS Rajko Kuzmanović je rekao da je utvrđeno da tu nema posebnih problema, jer postoje zakonske odredbe koje omogućavaju sticanje dvojnog državljanstva, te bi taj proces trebalo da bude transparentniji i demokratskiji.

Predsjednik RS je naglasio da je sa šefom diplomatije Srbije razgovarao i o paralelnim i specijalnim vezama između Srpske i Srbije, koje se uglavnom odnose na ekonomska, socijalna, kulturna i prosvjetno-obrazovna pitanja.

Prema njegovim riječima, razmatrana su pitanja razvoja putne mreže i mostogradnje te najavljena skora mogućnost izgradnje mosta preko Drine kod Bratunca čiju će tačnu lokaciju utvrditi nadležni stručnjaci.

Kuzmanović je naglasio da je na sastanku bilo riječi i o potrebi izrade projekta "Jasenovac", kojim bi ovo mjesto trebalo da bude istorijski zaštićeno i uvažavano.

Jeremić je kazao da je na sastanku konstatovano da treba pojednostaviti i skratiti postupak za dodjelu dvojnog državljanstva Srbije i BiH.

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović naveo je da su razgovarali o aktuelnim ekonomskim i političkim pitanjima u RS i BiH, a posebno o predstojećim ustavnim reformama u zemlji.

Kuzmanović je naglasio da BiH treba da udje u proces ustavnih promjena, kako bi državne institucije postale što efikasnije, čime bi se ubrazao put BiH ka EU.

On je, medjutim, istakao da ustavne promjene u osnovnim elementima ne mogu da podrivaju Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

Predsjednik RS je još kazao da je sa Jeremićem razgovarao i o realizaciji projeketa u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima izmedju RS i Srbije, i o zajedničkom radu na projektu zaštite Memorijalnog centra Jasenovac.

Kuzmanović je naveo da je konstatovano da nema većih prepreka u pogledu ostvarivanja dvojnog državljanstva BiH i Srbije, i istakao da taj proces treba da bude potpuno transparentan i demokratski.

Ministar Jeremić se u petak u Banjaluci sastao i sa premijerom RS Miloradom Dodikom.

Dodik: Ništa od priznanja Kosova!

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da vlade Srpske i Srbije imaju izuzetno dobru saradnju i zajedno rješavaju pitanja od obostranog interesa.

Dodik je rekao novinarima da je u razgovoru sa Vukom Jeremiću u Banjaluci ponovio raniji stav da RS neće prihvatiti da BiH prizna Kosovo.

"Srbija je potpuno u pravu u vezi sa statusom Kosova, koje se proglasilo nezavisnim, a to je secesija", naglasio je Dodik.

Premijer RS je rekao da je sa Jeremićem razgovarao i o Sporazumu o specijalnim odnosima kojim je RS omogućena saradnja sa Srbijom na najvećem nivou od kad postoji Srpska.

Naglašavajući da je šefa diplomatije Srbije upoznao o situaciji u BiH i Sporazumu iz Pruda, premijer Dodik je podsjetio da je ovim sporazumom predviđeno donošenje odgovarajućih zakona u vezi sa državnom imovinom, distriktom Brčko i drugim pitanjima koja su na dnevnom redu u BiH.

Predsjednik Vlade RS rekao je da je sa Jeremićem razgovarao i o formiranju zajedničkog tima koji bi radio na ublažavanju globalne ekonomske krize koja može da zahvati i ove prostore.
(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE