• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Islamska obnova" u BiH - test za krhku državu

Kako je novinar "Njujork tajmsa" doživio Bosnu i Hercegovinu 13 godina poslije rata....

 "Islamska obnova" u BiH - test za krhku državu Izvor: MONDO

Poslije 13 godina od rata u Bosni i Hercegovini, koji je odnio živote desetine hiljada ljudi, zemlja prolazi kroz "islamsku obnovu", u kojoj je izgrađeno na desetine novih džamija, stvarajući donekle jaz između konzervativnog islama i proklamovanog sekularizma, piše "Njujork tajms".

Više od polovine novih medresa ili visokih verskih škola izgrađeno je u proteklih nekoliko godina, a nastalo je na desetine novih džamija, uključujući i džamiju kralja Fada, koja se nalazi u sklopu kompleksa vrednog 28 miliona dolara, u kojem se nalaze i sportski i kulturni centar, navodi dopisnik "Njujork tajmsa" u svom izvještaju iz Sarajeva.

Prije početka rata, u kome je poginulo, kako navodi "Njujork tajms", oko 100.000 ljudi, najviše muslimana, za potpuno prekrivene žene i muškarce sa dugim bradama se nije znalo, dok su danas oni uobičajna pojava u Bosni.

Mnogi stanovnici Bosne pozdravljaju obnovu muslimanske vjere, vjerujući da se time jača identitet u multietničkoj državi u kojoj muslimani čine polovinu stanovništva, dok drugi upozoravaju na rastući kulturni jaz između konzervativnog islama i javno priznatog sekularizma u ionako krhkoj državi.

List podsjeća da je prije dva mjeseca došlo do napada na učesnike gej parade u Sarajevu, na kojima je uzvikivano "Alah je veliki" kada je osam osoba povrijeđeno.

Muslimanski lideri su tvrdili da je organizovanje takvoj jednog događaja u vrijeme svetog mjeseca Ramazana predstavljalo provokaciju za muslimane.

List podsjeća da su vlasti nedavno uvele muslimansko versko učenje u državnim vrtićima što je izazvalo negodovanje roditelja zbog narušavanja principa odvojenosti države od crkve.

"Njujork tajms" prenosi riječi glavnog urednika lista "Oslobođenje" Muharema Bazdulja koji strahuje od širenja vehabizma, konzervativnog sunitskog pokreta, čije su organizacije uložile oko 700 miliona dolara u BiH od kraja rata, uglavnom u izgradnju džamija.

Vehabizam je stigao sa stotinama boraca koji su došli iz arapskih zemalja tokom rata i sa arapskim humanitarnim radnicima, ali po ocijeni reisa islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića vehabizam nema budućnost u toj zemlji čak i ukoliko se još veći broj prikloni vjeri.

"Njujork tajms" navodi da se bosanski Hrvatski i Srbi, takođe, sve više okreću svoj veri i da je sve veći broj onih koji odlaze u crkve.

Muslimanski lideri ne slažu se sa ocjenama da u zemji jača politički islam jer bi on, kako objašnjavaju, bio u suprotnosti sa sekularnom realnošću zemlje, a da su takve ocjene djelo srpskih nacionalista koji žele da opravdaju okrutno postupanje Srba i Hrvata prema muslimanima u vrijeme rata, zaključuje "Njujork tajms".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE