• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višemilionske "prevare" u FBiH?

Kancelarija za reviziju institucija FBiH negativno je ocijenila milionske poslove mimo tendera u pojedinim vodećim firmama u FBiH

 Višemilionske "prevare" u FBiH? Izvor: MONDO

Velike kompanije u Federaciji BiH (FBiH), kao što su "Elektroprivreda BiH", "BH Telekom", "HT Mostar" i "Hrvatske pošte" - Mostar, milionske poslove dodijeljuju mimo tendera, ocijenila je Kancelarija za reviziju institucija FBiH

Revizori navode da je u "Elektroprivredi" osnovni kapital kompanije smanjen za čak 410 miliona KM, sa 3,445 na 3,035 milijardi KM, a osnivač, Vlada FBiH, nije ni razmatrala ni preduzela bilo kakve aktivnosti, piše sarajevski "Dnevni avaz".

Na dugačkom spisku poslova, koje je najveća firma u FBiH dijelila, nalazi se 2,2 miliona KM vrijedan ugovor sa "Energoinvestom" za izradu projektne dokumentacije malih hidroelektrana, posao sa "Inspektom RGH" od 1,2 miliona KM, pola miliona KM plaćenih firmi "Delojt", nabavka autmobila "tojota".

Revizori su osporili i otpisivanje sumnjivih potraživanja Elektorpivrede od oko tri miliona KM krajem prošle godine i ukazali na frapantnu činjenicu da su početkom 2007. godine isplaćene stimulacije zaposlenim ukupne vrijednosti od skoro deset miliona KM.

Uz to, 35 lica sa menadžerskim ugovorima u "Elektroprivredi" podijelilo je dodatnih pola miliona KM na ime "stimulacija".

"BH Telekom" se optužuje da je sklopio poslove koji koštaju 93 miliona KM mimo Zakona o javnim nabavkama, a od firme "Teleoptik" kupljeni su mobilni telefoni za 5,9 miliona KM direktnim pregovaranjem, bez tendera.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE