• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosni krenulo nabolje u 2008.

Prosječan građanin možda ne misli tako, ali događaji koji su obilježili 2008. svjedoče da je Bosna i Hercegovina ipak krenula korak naprijed!

 Bosni krenulo nabolje u 2008.  Izvor: MONDO

Iscrpljujući politički pregovori o reformi policije koji su trajali više od četiri godine dobili su svoj epilog i konačno su usvojena dva zakona.

Zakoni o reformi policije su izazvali mnogo sporova i podjela, ali su njihovim usvajanjem stvoreni uslovi za dugoročan proces formiranja jedinstvene policije, kao i za sprovođenje ostalih reformi u BiH.

Veliki dan za BiH bio je 16. jun kada je Bosna i Hercegovina u Luksemburgu potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kojim prvi put uspostavlja institucionalne odnose sa Evropskom unijom.

Ostale su još i ustavne reforme! Nekoliko mjeseci od potpisivanja SSP-a, selo Prude sa nekoliko stotina meštana, postalo je popularno poslije sastanka  tri lidera Sulejmana Tihića, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Inicijativom koju su usvojili u Prudama od državnog parlamenta se traži donošenje odluke o pristupanju izmjenama Ustava BiH, što je i od presudnog značaja za ulazak u EU.

U 2008. uhapšeni su i  najtraženiji haški bjegunci iz BiH. Doduše ne svi, ali...

Prvo je uhapšen Stojan Župljanin, optužen za zločine nad Muslimanima i Hrvatima na području Bosanske Krajine.

Župljanin je bio načelnik Centra službi bezbjednosti u Banjaluci i policijski funkcioner na najvišem položaju u Bosanskoj Krajini .

Uskoro je "pao" i Radovan Karadžić alijas Dabić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske koji je godinama živio u Beogradu u ulozi nadriljekara.

Jedan od značajnih događaja bili su i lokalni izbori u BiH održani 5. oktobra. Izbori su dobili prolaznu ocjenu međunarodnih posmatrača, koji su ih okarakterisali kao "korak ka demokratiji".

Partija Milorada Dodika Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ubjedljivi je pobjednik na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini. Kada je u pitanju Federacija BiH pobjedu je odnijela SDA- partija sa nacionalnim predznakom, a potpuni krah doživjela je partija Harisa Silajdžića - Stranka za BiH.

Ne treba zaboraviti ni Rafineriju nafte! Punjenjem prve cisterne naftnim derivatima, u novembru je svečano obeležen početak proizvodnje u Rafineriji nafte Bosanski Brod, u čiju je rekonstrukciju uloženo  40 miliona konvertibilnih maraka (20 miliona evra)

U BiH tokom 2008. nije bilo velikih socijalnih nemira, ali je u porastu maloljetnička delinkvencija.

Bezbjednosna situacija u Sarajevu pogoršana je nakon što su maloljetnici polili benzinom i zapalili staricu Ljubicu Spasojević, brutalno ubili maloletnog Denisa Mrnjavca u tramvaju, teško ranili mladića u kafiću "SA Klub"...

U Sarajevu je uslijedio talas protesta, koji nisu jenjavali skoro do kraja godine, a građani su tražili smjenu lokalnih vlasti.

BiH i u 2008. se nije riješila "međunarodne uprave". Visoki predstavnik Miroslav Lajčak vodio je glavnu reč na većini sastanaka političara, donosio nove odluke...

Građanima ipak nisu mnogo značili  dogovori i sporazumi koje su "na vrhu" ugovarali predstavnici vlasti.

Većina i dalje živi “u minusu” , penzioneri krpe kraj sa krajem, a nekoliko stotina hiljada radnika živi ispod ili na samoj granici siromaštva…

Lideri u prazničnim porukama najavljuju bolju i uspješniju godinu , a ekonomski eksperti upozoravaju da bi recesija koja potresa svijet mogla značajno da utiče i na BiH.

Nadajmo se da neće ostaviti velike posljedice!

(Ivana Šimundža - MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE