• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novogodišnji doček u BiH: Veselo i skromno!

Iako veselo, praznično i svečano, skromnost u dočeku Nove 2009. godine je dominirala.

 Novogodišnji doček u BiH: Veselo i skromno! Izvor: MONDO

Najveći broj građana BiH, Novu 2009. godinu dočekao je u svojim domovima, na glavnim gradskim trgovima, a samo oni, sa "najdubljim džepovima" u restoranima i ekskluzivnim lokalima.

Iako veselo, praznično i svečano, skromnost u dočeku ove godine je dominirala.

Tako je većina građana uz skromnu večeru i još skromniji televizijski program u Novu zaplovila u krugu najbližih.

Na trgovima uglavnom mladi, zagrijani pivom, kuvanim vinom, tek poneki "žestokim zvukom", na "strogom minusu", uz skroman repertoar, uglavnom lokalnih, oni "srećniji", gostujućih muzičara.

Banjalučane je na glavnom gradskom trgu zabavljala Maja Tatić, Ceca Vidović i još nekoliko domaćih bendova. Više nego skromno za Banjalučane, navikle na "novogodišnji spektakl na otvorenom".

Ali, kako se "poklonu u zube" ne gleda, posjetioci na trgu su bili zadovoljni, a najviše sigurno, organizatori, koji su ove godine, vjerovatno, u strahu "od globalne recesije", "stegli" gradsku kesu i prekinuli tradiciju da u Novoj bogato nagrade poznate izvođače.

Mala bina, smještena između Banskog dvora i Palate RS, čini se, bila je veselija. Vječna predgrupa dobrog zvuka "Balkan eksperes" oduševio je ponovo, ali i "Deep in joy" i "Afrodizijak", te DJ Jovo. Ponoćni vatromet ove godine Banjaluci je poklonila kompanija M:tel.

Na gradskom trgu u Bijeljini nevjerne građane pokušale su da zabave "Nevjerne bebe", na Palama Knez, Prijedorčane "Riblja čorba", dok je za novogodišnje odbrojavanje u Gradišci bila zadužena "Yu grupa".

Sarajlijama je Gradska uprava i agencija "Stage art", ispred Vječne vatre pokolonila program uz slogan "Sarajevo, ti i ja", uz Laku, Irinu i grupu "Storm", "Štuke", "Bosnian Aquarel" i "Sarajevo Drum Orchestra".

Ipak, lako je Sarajlijama kad imaju Laku, koji je s lakoćom, pet minuta poslije ponoći,
u svom stilu "Dolepršao sa čardaka" i oduševio.


Osim (jeftinog) dočeka na trgovima slavilo se u Srpskoj i u kafićima, hotelima i (skupim) restoranima.

Ipak, najveći broj građana dočekao je Novu godinu u svojim domovima, što je sigurno, sigurno, a i najjeftinije.

Ono što ohrabruje je da u novogodišnjoj noći nije bilo većih intervencija i incidenata, tek nekoliko sitnih narušavanja javnog reda i mira.

Lažna dojava o podmetnutoj bombi zabilježena je u prijedorskom motelu "Perić", pa je objekat ispražnjen radi provjere, potvrđeno je Srni iz CJB Bijeljina.

U glavnom gradu javni red i mir narušen je tri puta, od čega su dvije tuče i jedno ometanje državnog organa u obavljanju funkcije.

U stanici Hitne pomoći pregledano je 33 djece, 115 odraslih, obavljeno 25 kućnih posjeta, a u Kliničko-bolničkom centru Banjaluka 14 porođaja, sedam dječaka i sedam djevojčica.

Novogodišnja noć u Sarajevu sa bezbjednosnog aspekta protekla je izuzetno dobro, rekao je Srni portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo Dragan Mioković.

"Tokom noći evidentirane su tri saobraćajne nezgode. U jednom ugostiteljskom objektu pronašli smo dva pištolja i jedno lice lišili slobode. Službenici MUP-a pronašli su i oduzeli više od 10 000 pirotehničkih sredstava, uglavnom petardi", izjavio je Mioković.

On je dodao da je na području Kantona Sarajevo evidentirana jedna tuča u kojoj je jedno lice lakše povrijeđeno.

Portparol Kliničkog centra Koševo Biljana Jandrić izjavila je Srni da je u protekla 24 časa obavljeno 109 hirurških intervencija, među kojima i su bili i pacijetni povrijeđeni u dvije saobraćajne nezgode.

U saobraćajnim nesrećama u toku novogodišnje noći u Srpskoj poginula su dva lica, dok je više osoba povrijeđeno, rekao je Srni dežurni operativni u MUP-a RS.

U saobraćajna nesreći u Prnjavoru, koja se dogodila u četvrtak rano ujutro u 3.20 časova, jedno lice je poginulo, dok su tri teže povrijeđene.

Druga saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom dogodila se u 2.30 časova na putnom pravcu Bratunac-Skelani. U ovom udesu tri osobe su teško povrijeđene.

Novogodišnja noć na području grada Banjaluke uglavnom je protekla mirno i bez većih incidenata.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE