• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez carina za 11.000 proizvoda iz EU

Ukinute carine za 90 osto robe koja se u BiH uvozi iz evropskih zemalja.

 Bez carina za 11.000 proizvoda iz EU Izvor: MONDO

Za oko 90 odsto proizvoda koji se iz Evropske unije uvoze u Bosnu i Hercegovinu, tačnije za oko 11.000 artikala, u potpunosti je ukinuta naplata carinskih dažbina.

Portparol Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIO BiH) Ratko Kovačević izjavio je za bosanskohercegovačku agenciju Fena da je carina ukinuta na uvoz novih automobila porijeklom iz EU, traktora, motocikala, namještaja, bijele tehnike, audio i video tehnike, elektornske opreme i računara, ali i alata i kozmetike.

Kovačević je podsjetio da su primjenom Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, koji je na snazi od 1. jula, u zavisnosti od vrste proizvoda, carinske stope već smanjene na 90 odsto, 75 odsto ili 50 odsto ranijeg iznosa, a za neke proizvode carina je potpuno ukinuta.

On je napomenuo da se smanjenje carinskih stopa odnosi isključivo na robu koja ima porijeklo iz EU, a ne na svu robu koja se uvozi iz EU, jer se za veliku količinu robe porijeklom iz drugih dijelova svijeta obavlja reeksport preko Unije. Na takvu robu naplaćuje se carina po starim carinskim stopama.

U prvih pet mjeseci primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u BiH je iz EU uvezeno robe u vrijednosti tri milijarde i 115 miliona konvertibilnoh maraka, što je za 24 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE