• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mitropolit: Sarajevo skoro jednonacionalan grad!

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj ocijenio je da je Sarajevo danas skoro jednonacionalan grad.

 Mitropolit: Sarajevo skoro jednonacionalan grad! Izvor: MONDO

Mitropolit je rekao da,  kada se iz jednog grada iseli više od 150 000 pripadnika jednog naroda, teško da se može više nazivati multietničkim.

"Jedna od rana prošloga rata je i to što je Sarajevo napustilo veliki broj njegovih stanovnika, među kojima je i veliki broj Srba. Ovo nije boljka samo Sarajeva, već i drugih gradova koji su prije rata imali multietničko stanovništvo. Možda je Sarajevo samo jedan od najradikalnijih primjera", naglasio je mitropolit Nikolaj.

Mitropolit Nikolaj zamjera mnogim srpskim intelektualcima i političarima što se lako odriču Sarajeva, govoreći da je to nečiji tuđi grad i da u njemu Srbi i ne žive.

"Sarajevo je odvajkada bio i srpski grad i ono je jedan od dokaza da pravoslavni Srbi nisu nekakvi došljaci u ovu zemlju, nego da smo ovdje svoji na svome. Pored mnogih zadužbina Nemanjića, Pavlovića, Kosača i drugih srpskih velmoža, dokaz ovome je i sarajevska Stara crkva, koja je odolijevala i zubu vremena i neprijateljski nastrojenim vlastima, kao spomenik našeg vjekovnog postojanja u ovom gradu i u BiH", naglasio je mitropolit Nikolaj. . Velika nada i želja mitropolita dabrobosanskog Nikolaja je da se pravoslavni srpski narod vrati u Sarajevo i druge krajeve u BiH, odakle je silom izgnan, ali i da se svi izbjegli vrate svojim domovima, bez obzira kojem narodu ili vjeri pripadali.

"Ovo je moja želja i nada svih nas u Crkvi, ali za ostvarenje ove želje mnogi u ovoj zemlji moraju da se potrude", ocijenio je mitropolit Nikolaj u božićnom intervjuu Informativnoj službi Mitropolije dabrobosanske "Dabar info". .

Mitropolit Nikolaj smatra da je vraćanje imovine jedno je od najosjetljivijih pitanja u odnosima Crkve i države.

"Iskreno sam razočaran odnosom države, jer smo svjedoci da se određenim vjerskim zajednicama vraćaju škole, hoteli, čak i dijelovi javnih površina, a kada je u pitanju Srpska pravoslavna crkva /SPC/ , vrši se opstrukcija za svaki pedalj imovine", konstatovao je mitropolit Nikolaj.

On je naglasio da je u svemu tome najbolnije pitanje vraćanja zgrade Sarajevske bogoslovije.

"Ovu školu, koja je spomenik visokog školstva u BiH i odnjegovala je brojne generacije pravoslavnih sveštenika, kulturnih radnika i intelektualaca, izgnale su iz Sarajeva 1941. godine ustaške vlasti. Komunističke vlasti su to izgnanstvo aminovale. Ni današnje vlasti, osim značajnog broja lijepih riječi i praznih obećanja koje nam upućuju, ne čine ništa da ovu prvu visoku školu u Sarajevu i BiH vrate u njenu kolijevku", istakao je mitropolit Nikolaj.

Mitropolit dabrobosanski je ocijenio da bi od velikog značaja za toliko željeni međureligijski dijalog bilo da u Sarajevo bude vraćen Bogoslovski fakultet, koji danas djeluje u Foči i naglsio da bi to popravilo sliku Sarajeva u očima srpskog naroda.

Govoreći o posljednjim dešavanjima u SPC, mitropolit Nikolaj je istakao da je njegov stav da sva pitanja u Crkvi mogu i treba da budu rješavana u okviru saborskog dijaloga, ali i da dopušta slobodu da ima i drugačijih mišljenja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE