• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petrič: Prošla godina u BiH protraćena

"Znam da Dodik nije secesionista. Svjestan je da bi takvo što bilo, u stvari, brisanje RS", kazao je Petrič.

 Petrič: Prošla godina u BiH  protraćena Izvor: MONDO

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Volfgang Petrič ocijenio je da je prošla godina za BiH protraćena jer je propušteno puno prilika i šansi.

Dok se Evropska unija trudila da pomogne, to nije naišlo na adekvatan odgovor u BiH, rekao je Petrič u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz".

Petrič, koji sada obavlja funkciju ambasadora Austrije pri OECD u Parizu, ocijenio je da u BiH postoje potencijal i ljudi koji mogu odgovoriti na zahtjeve EU.

"No, problem je u tzv. postratnom sindromu. Prošlost vam je bitnija, nego budućnost. To se posebno odnosi na članove Predsjedništva BiH. Oni ne vide koliko je toga uradjeno kako bi se rješavali problemi prošlosti", rekao je Petrič.

Prema njegovim riječima, preduslov je da se ključni političari dogovore, poput evropskih lidera 1945. godine.

"Oni treba da kažu 'finito', nema više tlapnje. Moramo se fokusirati na to kako oživjeti zemlju i pomiriti ljude", rekao je Petrič.

On smatra da je medjunarodna zajednica predugo prisutna u BiH kroz Kancelariju visokog predstavnika (OHR), koja treba da se zatvori.

Ističući da propagira zatvaranje Kancelarije, on je dodao da medjunarodna zajednica dugo vremena nije imala konzistentnu strategiju prema BiH, da je lutala od jednog do drugog rješenja i da je sada veoma teško definisati koji je put najbolji.

"Ako imate medjunarodnu zajednicu angažovanu deset godina na jednom problemu, to je nekako i razumljivo i može dati rezultate. Ali, ako je ona tu čak 13 godina nakon Dejtona, to je previše", kazao je Petrič.

Prema njegovim riječima, svako daljnje angažovanje medjunarodne zajednice na problemu duže od deset godina znak je da je u pitanju veliki problem.

"BiH nema ambicije postati dio OHR-a, već EU. A sa OHR-om ne možete ući u EU. OHR je napravljen u Dejtonu kako bi se sredilo stanje u državi osakaćenoj ratom. Nakon 13 godina, stanje u BiH nije na zadovoljavajućem nivou i dio krivice za to snosi i medjunarodna zajednica. Naravno, krivice ima i na drugoj strani", reko je Petrič.

On je uvjeren da je vrijeme da se problemi u BiH počnu da rješavaju iznutra i uz pomoć i saradnju sa EU i da su u BiH trenutno najvažniji odnosi izmedju Bošnjaka i Srba.

"Znam da Dodik nije secesionista. Svjestan je da bi takvo što bilo, u stvari, brisanje RS", kazao je Petrič.

On je naveo da bi i iz pragmatičnih i iz političkih razloga secesija RS i za Srbe bila najgluplji mogući potez.

"Dodatno, Srbija želi u EU. U njihovom životnom interesu je da nema sukoba u BiH jer znaju da bi njih smatrali odgovornim za takvo nešto", rekao je Petrič. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE