• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neratni invalidi tuže FBiH

Neratni invalidi, koji su dobili pravosnažna rješenja o pravu na socijalnu naknadu, mogli bi da tuže Vladu Federacije BiH (FBiH) zbog dugovanja.

 Neratni invalidi tuže FBiH Izvor: MONDO

Dugovi se odnose na socijalna davanja u iznosu od oko 135 miliona KM, piše zagrebački "Večernji list", izdanje za BiH.

U ovogodišnjem budžetu FBiH nisu planirana sredstva za isplatu ovih potraživanja, a odobreni iznos od 157 miliona KM teško će biti dovoljan i za redovnu isplatu naknada za 58 000 neratnih invalida koji su uvedeni u pravo.

List navodi da preostalih 42 000 invalida, kojima su centri za socijalni rad odobrili pravo na naknadu iz federalnog budžeta, neće dobiti dug, niti naknade za ovu godinu, što znači da će se dugovanja prema njima možda i udvostručiti.

Prosječni iznos dugovanja po jednom korisniku je oko 3.000 KM, a toliki će minimalno biti i pojedinačni tužbeni zahtjevi koje mnogi invalidi već najavljuju.

"Ti zahtjevi će, sigurno, biti uvaženi, pa će FBiH biti sudski prisiljena iznaći sredstva za isplatu dugovanja i kamata koje se neće moći izbjeći. Uz sudske troškove, koje će snositi kao gubitnik u procesima, FBiH će morati isplatiti barem 200 miliona KM", piše "Večernji list".

List navodi da dodatni problem za Federaciju predstavlja činjenica da bi u ovoj godini pravo na socijalnu naknadu moglo ostvariti novih 50 000 korisnika, čiji se predmeti trenutno razmatraju u centrima za socijalni rad ili na ljekarskim komisijama.

"Značajan broj njih će biti pozitivno riješen, što znači da će potraživanja prema federalnom budžetu porasti. Jedini način da se zaustavi porast broja korisnika socijalnih naknada za neratne invalide jesu izmjene postojećeg zakona, koje je Vlada već jednom neuspješno upućivala u parlamentarnu proceduru", zaključio je zagrebački "Večernji list", izdanje za BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE