• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak napušta BiH?

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice Miroslav Lajčak mogao bi uskoro da napustiti BiH i da postane ministar inostranih poslova Slovačke.

 Lajčak napušta BiH? Izvor: MONDO

Sarajevski list "Avaz" pozivajući se na bratislavske "Hospodarske novini", navodi da Lajčaka na mjestu šefa diplomatije Slovačke želi premijer Robert Fico, dok bi sadašnji ministar Jan Kubiš otišao za ambasadora pri UN u Ženevi.

Lajačak je slovačkom listu rekao da su to nagadjanja, a da on "ne nagadja".

"Dnevnom avazu" je u Kancelariji visokog predstavnika u Sarajevu rečeno je da ne žele da komentarišu medijske spekulacije.

Sarajevskom listu ova vijest je, kako navodi, potvrdjena iz "izvora u Slovačkoj", po kojima je Lajčak jedan od tri ozbiljna kandidata za šefa slovačke diplomatije.

"Dnevni avaz" je naveo da još "od ranije unutar EU postoji mišljenje da slovački diplomata nije dorastao funkciji", da treba da ga naslijedi "snažnija politička ličnost" i da je o tome javno progovorio austrijski član Evropskog parlamenta Hans Svoboda, koji je, prema pisanju sarajevskog lista, jedan od "zainteresovanih za Lajčakovo mjesto".

Osim Svobode, kao mogući Lajčakovi nasljednici, kako piše "Dnevni avaz", spominju se bivši premijer Irske Berti Ahern i bivši evropski komesar za spoljne poslove Kristofer Paten.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE