• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko upreuzima OHR?

EU podržala kandidaturu austrijskog diplomate Valentina Incka za novog visokog predstavnika u BiH. Čeka se odobrenje SAD, Rusije i Turske.

 Incko upreuzima OHR? Izvor: MONDO

Šefovi diplomatija Evropske unije dogovorili su se da kandidat EU za visokog predstavnika u BiH bude austrijski ambasador u Sloveniji Valentin Incko s tim da se o tome obave konsultacije i sa clanicama Savjeta za primjenu Dejtonskog sporazuma izvan EU - SAD, Rusijom i Turskom.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana rekao je u ponedjeljak da su se šefovi diplomatija evropskog bloka na sastanku u Briselu saglasili o imenu novog visokog predstavnika u BiH, koje on nije objelodanio.

"Interni sporazum je postignut. Ono što treba da učinimo jeste razmjena mišljenja sa ostalim članovima Savjeta za provođenje mira (PIK)", rekao je Solana na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi agencija Rojters.

Neimenovani diplomata EU i još jedan izvor iz evropskog bloka rekli su da su ministri predložili Incka, koji je trenutno austrijski ambsador u Sloveniji.

Zvanično bi EU odluku o Incku kao zvaničnom kandidatu evropske dvadesetsedmorice trebalo da donesu idućeg četvrtka ministri pravosudja i unutrašnjih poslova, ali će ceo postupak još biti usaglašen i u Političko-bezbjednosnom komitetu EU.

U evropskim krugovima i dalje je favorit britanski kandidat Emir Džons Pari, ali Rusija izražava nezadovoljstvo jer ne želi, prenose diplomati, opet vidjeti Britanca na tom položaju. Pari, međutim, ima podršku Vašingtona i Ankare.

Diplomatski krugovi tumače da za Rusiju nema smisla da visoki predstavnik, od kojeg se očekuje zatvaranje OHR, poseže za bonskim ovlašćenjima, dok Njemačka i Britanija smatraju da visoki predstavnik mora biti neko ko će ih, ako ocijeni da tako treba, upotrijebiti.

Dio zemalja centralne Evrope, koje se ponekad u kuloarima nazivajuju "habsburške zemlje", smatraju da bi najbolji izbor bio austrijski diplomat Valentin Incko.

Incko, koji je trenutno ambasador u Ljubljani, a bio je u Sarajevu, poznaje jezike koji se govore u zemlji u kojoj bi bio visoki predstavnik, a preko bivšeg Solaninog prvog eksperta za Balkan Štefana Lenea, koji danas ima visoku poziciju u austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova, imao bi direktnu vezu sa Solanom.

Ali, u krugovima oko Solane prevladava analiza da su političke pozicije domaćih lidera tako jake da bi bilo gotovo nemoguće i primijeniti bonska ovlašćenja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE