• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropa ne da "kintu"?

BiH neće dobiti sredstva Evropske komisije (EK) za ublažavanje posljedica ekonomska krize, izjavio predsjedavajući Parlamenta BiH

 Evropa ne da "kintu"? Izvor: MONDO

Prema informacijama predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Beriza Belkića, BiH neće dobiti ni marke od sredstava koje je Evropska komisija (EK) namijenila za pomoć zemljama izvan Evropske unije za ublažavanje posljedica koje je izazvala globalna ekonomska kriza.

"Prema saznanjima kojima raspolažem, BiH je praktično preskočena. Pomoć su dobile, naprimjer, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Ukrajina i još neke baltičke države", rekao je Belkić za "Dnevni avaz".

On smatra da je glavni razlog što će BiH ostati bez pomoći to što nije bila adekvatno zastupljena u Briselu, te postavlja pitanje Vijeću ministara i bh. predstavnicima u EU "kako se moglo desiti da BiH ne bude u ovom planu".

"Vjerovatno su zbog načina na koji je BiH bila prezentirana i odnosa koji su imali prema tome, poslali poruku da nama ta pomoć i nije potrebna", smatra Belkić.

Zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović kaže da nema informaciju da je EK zaobišla BiH, ali ga ta činjenica ne ćudi.

"Pomoć nismo ni tražili. Fiskalno vijeće BiH sastalo se i zaključilo da će nas kriza zaobići. To je bila njihova procjena, vjerovatno iz perspektive njihovih ličnih bilansa, a sve te izjave mogli su putem medija čuti i predstavnici EK", kaže Kasumović.

Evropska komisija je, inače, za pomoć balkanskim zemljama izdvojila 120 miliona evra.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE