• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Balkanska narko veza

U saopštenju vašingtonskog Instituta za istraživanja centralnoazijskih i evropskih pitanja ističe se dobra organizacija balkanskih krininalaca.

 Balkanska narko veza Izvor: MONDO

Mafijaški klanovi u Bosni, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji su izuzetno dobro povezani u krijumčarenju droge i cigareta, trgovini oružja, pranju novca i trgovini ljudima.

Narkobosovi ozbiljno utiču i na vlasti u zemljama zapadnog Balkana, kaže se u saopštenju vašingtonskog Instituta za istraživanja centralnoazijskih i evropskih pitanja, koje prenose mediji u BiH.

U ovoj analizi Crna Gora je posebno označena kao država preko koje se iz srednje Azije i Južne Amerike, a posebno Afganistana, krijumčare heroin i kokain. Te droge se potom prebacuju u BiH, a onda balkanskom rutom dalje prema zapadnoj Evropi.

Iz američkog instituta je saopšteno da ruta za šverc kokaina kreće iz Kolumbije, a u Evropu prvo stiže u crnogorsku luku Bar, italijansku luku Doja di Tauro i slovenačku luku Kopar.

Otvorena je i nova ruta – iz Kolumbije se kokain prebacuje do zapadne Afrike, potom u Tursku, a onda se doprema u Crnu Goru i BiH. Radi se o tonama i tonama droge.

Šverceri kokaina iz balkanskih zemalja povezani su, preko jednog državljanina bivše Jugoslavije, sa medeljinskim klanom u Kolumbiji, tvrde američki stručnjaci.

Heroin koji je zaplijenjen u Evropskoj uniji stiže iz srednje Azije, a njegova ruta vodi od Irana preko Turske, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hrvatske, dalje u Evropu – kažu stručnjaci instituta iz Vašingtona.

Oni dalje ukazuju na pranje novca i ističu da su zemlje zapadnog Balkana pogodne da se novac zarađen kriminalom ubaci u legalne finansijske tokove. (FoNet)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE