• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU političarima u BiH: Smirite tenzije!

Doris Pak i Jelko Kacin pozvali na smirivanje tenzija u BiH, komentarišući najave o mogućem povlaćenju predstavnika RS iz državnih vlasti

 EU političarima u BiH: Smirite tenzije! Izvor: MONDO

Članovi Evropskog parlamenta (EP) Doris Pak i Jelko Kacin pozvali su na smirivanje tenzija u Bosni i Hercegovini, komentarišući najave o mogućem povlaćenju predstavnika RS iz državnih vlasti.

Predstavnici RS najavili su mogućnost da se povuku iz državnih vlasti iz protesta zbog izveštaja koji je Agencija za istragu i zaštitu (SIPA) podnijela Tužilaštvu BiH protiv premijera RS Milorada Dodika.

Govoreći za "Dnevni avaz" o političkoj situaciji u BiH, Pakova, koja je predsjednik Komisije EP za jugoistočnu Evropu, ocijenila je da treba pratiti situaciju i istovremeno ne žuriti s reakcijama.

"Ne treba preterivati s reakcijama. Dejton je Dejton i toga se trebaju držati i oni koji se često pozivaju na njega. Ako budu radili ono o čemu sada samo govore, to će značiti da će Kancelarija visokog predstavnika (OHR) sigurno ostati u BiH", rekla je Pakova.

Ona je rekla da "ako domaći političari pokažu da ne mogu voditi zemlju, onda medjunarodna zajednica mora pomoći".

Prema njenim rečima, politička situacija u BiH uvek se može dodatno pogoršati, iako smatra da verbalnim istupima i najavama o povlačenju iz institucija ne treba doslovce verovati.

"Svi mi znamo kakav je premijer RS. Treba da sačekamo i vidimo šta će uraditi. U svakom slučaju, i dalje imamo visokog predstavnika. Ja sam sama imala slučaj kada Dodik nije hteo da govori sa mnom. Nemojte to uzimati kao posebno značajno", rekla je Pakova, dodajući da Dodik "nije najvažniji političar na svetu".

Poslanik Evropskog parlamenta iz Slovenije Jelko Kacin kaže da se, "kada je reč o pravosudju, niko ne bi smeo mešati u rad pravosudnih institucija".

"Ako govorite o političkoj proceni, onda treba reći da se svaka stvar može do kraja ispolitizovati i na osnovu toga i ucenjivati. Tu je potrebna realna mera reakcije. Treba smiriti situaciju", kaže Kacin.

O situaciji u BiH govorila je, prilikom svoje posete SAD, i grčki ministar vanjskih poslova Dora Bakojani, koja izrazila zabrinutost situacijom u BiH i dodala da je dobro što se "proročanstva" o propasti nisu ostvarila.

"BiH je ostvarila napredak, ali je država i dalje slabašna i medjunarodna zajednica mora se ponovo angažovati i pomoći", rekla je Bakojani na predavanju u uticajnom Institutu Brukings u Vašingtonu.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE