• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS usvojila informaciju o statusu Brčkog

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju Vlade RS o aktivnostima na rješavanju konačnog položaja Brčko distrikta

 RS usvojila informaciju o statusu Brčkog Izvor: MONDO

U informaciji se navodi da je Ustavni sud BiH nadležan da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja distrikta koji se može javiti između jednog ili više entiteta i distrikta Brčkog.

Za Informaciju su glasala 57 narodnih poslanika, tri su bila protiv, dok ih je 18 bilo uzdržano.

Parlament RS usvojio je zaključke kluba SNSD-a kojima se pozivaju poslanici i delegati iz RS u Parlamentarnoj skupštini BiH da podrže usvajanje ovog amandmana na Ustav BiH i da u procesu utvrđivanja amandmana na Ustav BiH predlože izmjenu amandmana tako da se u drugom stavu brišu riječi ''jednog ili više'' entiteta.

Narodna skupština usvojila je zaključak poslaničke grupe Socijalističke partije, kojim ovaj parlament zahtijeva od svih političkih predstavnika Srpske koji će učestvovati u bilo kakvim razgovorima i odlučivanju u pregovorima o promjeni Ustava da vode računa o potpunim interesima Srpske u Brčkom.

U Informaciji Vlade RS navodi se da svaki takav spor može pokrenuti većina poslanika Brčko distrikta, koja uključuje najmanje petinu izabranih poslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda.

Amandmanom na Ustav BiH, distrikt bi za ovlašćenja i status koja ima prema Konačnoj arbitražnoj odluci dobio zaštitu pred Ustavnim sudom BiH.

U Informaciji se dodaje da je Ustavom BiH utvrđeno da se Ustav mijenja odlukom parlamenta BiH koja uključuje dvotrećinsku većinu prisutnih poslanika koji glasaju u Predstavničkom domu.

"Na taj način pitanje Brčkog moglo bi biti razriješeno", navodi se u informaciji Vlade koju je parlament Srpske usvojio u okviru jedine preostale tačke dnevnog reda posebne sjednice koja se odnosi na utvrđivanje stava Narodne skupštine RS o ustavnom položaju Brčko distrikta u Ustavu BiH s ciljem okončanja režima supervizije i arbitraže.

Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović rekao je da njegova stranka ima rezerve prema amandmanu o Brčko distriktu, jer predviđa postojanje više entiteta, što ukazuje na plan za osvnivanje novih entiteta u budućoj ustavnoj strukturi BiH.

''To znači da je u Prudu dogovorena neupitnost RS i dijeljenje FBiH na tri entieta, hrvatski bošnjački i Sarajevo kao poseban'', naveo je Murselović, dodajući da je za njegovu stranku previše i dva entiteta.

Petar Đokić iz SP rekao je da ne treba da bude sporno da li se spominju dva ili više entiteta, jer Ustav ne može biti promijenjen bez pristanka svih konstitutivnih naroda.

''Prijedlog ponuđenog amandmana za nas je prihvatljiv, jer rješava važno pitanje, promovišući dogovor i konsenzus u zemlji, što je ključ održivog života'', rekao je Đokić.

Dragutin Rodić iz DNS-a ocijenio je da je pred poslanicima krupno političko pitanje koje se ne može riješiti bez kompromisa i konsenzusa.

Nezavisni poslanik Vojislav Gligić smatra da je sporan predloženi Amandman na Ustav BiH u dijelu koji govori o jednom i više entiteta, umjesto da se radi o dva entiteta.

Poslanik SRS RS Milanko Mihajlica smatra da Narodna skupština treba da zatraži od Vlade RS da pokrene inicijativu da se distrikt Brčko podijeli između RS i Federacije BiH, tako da bi ratna opština Brčko trebala u cijelosti da pripadne RS, čime se nastavlja teritorijalni kontinuitet RS i obezbjeđuje 49 odsto njene teritorije koja joj pripada po Dejtonskom sporazumu.

Mihajlica je zamjerio rukovodstvu Skupštine što sjednici parlamenta RS ne prisustvuje bivši arbitar RS Vitomir Popović, koji bi na pravi način mogao da govori o arbitražnoj odluci i rješavanju statusa Brčko.

Predsjednik Narodne skupštine RS zaključio je 17. posebnu sjednicu i dao skupštinsku pauzu do 18.00 časova, kada će biti nastavljena 27. redovna sjednica Narodne skupštine RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE