• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatski veterani prijete blokadama

Hrvatski ratni veterani su najavili proteste, blokadu saobraćajnica i granice BiH ukoliko ne bude uvažena žalba na presudu protiv pripadnika HVO-a.

 Hrvatski veterani prijete blokadama  Izvor: MONDO

Marka Radića, Damira Brekala, Dragana Šunjića i Mirka Vračevića Sud BiH prošle sedmice osudio je na ukupno 80 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u zatvoru Vojno, dvadesetak kilometara sjeverno od Mostara.

Na konferenciji za novinare u mostarskom naselju Vojno predstavnici hravatskih udruženja izrazili su sumnju u pristranost Suda BiH, navodeći da je optužnicu protiv Radića i ostalih napisala bošnjačka obavještajna agencija AID, te da u sudskom postupku Sud nije uvažio nijedan argument odbrane.

Sekretar hrvatskog Udruženja logoraša "domovinskog rata" Željka Zovko na konferenciji za novinare optužila je Sudsko vijeće da je ciljano prihvatilo optužnicu protiv Radića, Brekala, Šunjića i Vračevića, nazvavši proces protiv njih montiranim.

''Presuda od 80 godina zatvora nas je zaprepastila i stavila u situaciju u kojoj se osjećamo prevarenim i napuštenim. Izgubili smo svaku vjeru u institucije države koja se pokazala maćehinskom prema hrvatskom narodu te ga obilježila zločinačkim predznakom'', naglasila je Zovko.

Ona je rekla da je hrvatski narod u Bijelom Polju izdan i napadnut od dojučerašnjih saveznika - Bošnjaka, a tada je zarobljeno i 207 Hrvata, od kojih je 24 ubijeno.

Zovko je pročitala i pismo koje je Udruženje nestalih roditelja i udovica poginulih i nestalih boraca "domovinskog rata" uputila predsjednici Suda BiH Medžidi Kreso i glavnom tužiocu Miloradu Barašinu, a u kojem se navodi ''da je presuda dokaz koliko se Hrvati mrze te smatraju agresorima u vlastitoj zemlji, dok navedeno u optužnici održava stavove islamskih fundametalista''.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE