• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD neće Incka

Vašington za novog šefa OHR-a želi "snažniju političku ličnost", kandidata s jačim diplomatskim i političkim renomeom.

 SAD neće Incka Izvor: MONDO

Sjedinjene Države u ovom momentu nisu spremne da podrže Valentina Incka ,austrijskog diplomatu, za visokog predstavnika, saznaje sarajevski "Dnevni avaz" iz dobro obaviještenog diplomatskog izvora u Vašingtonu.

Zato SAD traže da cijeli proces izbora kandidata za novog šefa EUSR/OHR-a bude vraćen na početak i da se pronađe drugo rješenje.

Evropska unija, nakon odlaska Miroslava Lajčaka na mjesto šefa diplomatije Slovačke, za nešto više od mjesec postigla je načelnu saglasnost da Incko bude novi šef OHR-a.

Podržali su ga i Moskva i Ankara, članice Savjeta za implementaciju mira (PIC), ali kako trenutno stvari stoji, to nije kandidat koji zadovoljava uslove Vašingtona, piše isti list.

SAD, saznaje "Avaz" , žele "snažniju političku ličnost", kandidata s jačim diplomatskim i političkim renomeom, koji bi mogao na terenu ostvariti ojačani međunarodni angažman u BiH.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Havijer Solana , pokrenuo je konsultacije prije tri dana, ali, kako saznajemo, nije dobio pozitivan odgovor iz Vašingtona. Zvanično, iz Solanine kancelarije u Briselu kažu da konsultacije "još traju i nemaju postavljen rok".

"Nemamo nikakvih novosti, konsultacije su u toku i ne znamo kada će biti okončane", kažu zvanični izvori iz Savjeta EU.

Solana je još u ponedjeljak izjavio da očekuje da će konsultacije uskoro biti okončane ali informacije govore da "to još nije izvjesno" kada će biti i zvanično objavljeno ime novog visokog predstavnika.

Stejt department je u početku zatražio 48 sati da razmotri prijedlog EU, a onda je javio da želi da obnovi proces izbora novog kandidata.

Neke informacije, saznaje "Avaz", govore i da će podršku za to bez problema dobiti i od Velike Britanije, koja je prihvatila Incka samo kao rezervnu varijantu.

Odluka Vašingtona da zauzme aktivnu ulogu u izboru novog visokog predstavnika i zatraži ne "bilo kakvo" već najbolje rješenje za ključnog međunarodnog predstavnika u BiH u skladu je s najavama o snažnijem angažmanu nove američke administracije s Barakom Obamom i Hilari Klinton na čelu.

Analize situacije u BiH u američkim medijima već duže govore o mogućoj destabilizaciji, neriješenim problemima i slabosti države. Nova postavka Stejt departmenta, koja tek zauzima pozicije na funkcijama odgovornim za ovaj region i BiH, na osnovu takvih analitičkih procjena donijela je odluku da želi još jednom dobro da razmotri proces izbora novog visokog predstavnika.

Neki izvori i u Briselu, kako saznaje isti list, nisu bili pretjerano zadovoljni time što je kao kandidat EU na kraju isplivao "drugi izbor", s obzirom na to da je objektivno najjači kandidat, Britanac Emir Džons Peri, "otpao" iz "tehničkih razloga".

"Plan EU, tačnije Solane i Olija Rena, bio je da se krene s tranzicijom iz OHR-a u EUSR što prije. U zamjenu za ukidanje bonskih ovlasti bio bi ojačan mandat funkcije specijalnog predstavnika EU. To je podrazumijevalo da onda na tom mjestu bude snažna politička ličnost koja i bez bonskih ovlasti može ostvariti utjecaj. Pitanje je da li je Incko takvo rješenje ", pojasnio nam je diplomatski izvor iz Brisela.

"Avaz" saznaje da će BiH u ponedjeljak posjetiti Stjuart Džons , pomoćnik državnog sekretara SAD zadužen za BiH. Nakon što je Vašington odlučio obustaviti izbor Incka za visokog predstavnika, Džons će obaviti razgovore s političkim liderima u Sarajevu i Banjaluci.

Iz Ambasade SAD u Sarajevu u srijedu je saopšteno da "SAD rade zajedno s ostalim članicama PIC-a na izboru najadekvatnijeg kandidata za poziciju visokog predstavnika".

"Obzirom na to da su razgovori o izboru još u toku, ne bi bilo prikladno da u ovom trenutku komentarišemo", kažu iz Ambasade SAD.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE