• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ikonić u zatvoru SAD, pa u BiH

Ikonić, osumnjičen za genocid u Srebrenici, osuđen na godinu dana zatvora zbog davanja lažnih podataka pri useljenju u SAD.

 Ikonić u zatvoru SAD, pa u BiH Izvor: MONDO

Neđo Ikonić (42), osumnjičen da je počinio genocid u julu 1995. godine u Srebrenici, biće deportovan iz Sjedinjenih Država nakon što odsluži kaznu u toj zemlji.

Ikonića je američki federalni sud u utorak osudio na godinu zatvora zbog davanja lažnih podataka prilikom useljenja u SAD, jer nije naveo da je učestvovao u operacijama koje su srpska vojska i policija izvodile u Srebrenici u julu 1995. i kasnijem ubijanju oko 8.000 bošnjačkih civila i zarobljenika.

"Protiv Ikonića se vodi postupak za deportaciju koji bi uskoro mogao rezultovati njegovim vraćanjem u BiH. Do tada on ostaje u pritvoru", navode američki mediji, prenosi sarajevski "Dnevni avaz".

Ikonić je uhapšen 2006., kada su vlasti SAD počele potragu za osobama koje su umiješane u genocid u Srebrenici, te uhapsile 40-ak srpskih imigranata. Ikonić je pobjegao iz BiH 2002. kada je vidio da je počelo hapšenje drugih koji su bili umiješani srebrenički zločin.
Tužilac Den Senders na sudu je obrazložio da je Ikonić lagao o svojoj prošlosti "kako bi sakrio svoju ulogu u najvećem genocidu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata".
"Ikonić je komandovao jedinicom koja je bila u epicentru svih tih užasa", kazao je Senders.

Ikonić je, međutim, tvrdio da je zadatak njegove jedinice bio samo "da čuvaju puteve i uspostavljaju komunikacije".

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da "pomno prate sve postupke deportacija koje američke vlasti vode protiv osoba koje su davale neistinite podatke o vojnom angažmanu".

"Međutim, ne možemo da govorimo o tome ko je nama interesantan", kazao je za "Dnevni avaz" portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE