• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Braća Huskić na slobodi

Rješenjem vanraspravnog vijeća Okružnog suda u Doboju odbijen je prijedlog tužioca da se osumnjičenima za ubistvo odredi pritvor.

 Braća Huskić na slobodi Izvor: MONDO

Okružno tužilaštvo u Doboju još vodi istragu protiv Šerifa i Asima Huskića, osumnjičenih za ubistvo Hrustana Suljića iz Gornjeg Rankovića kod Teslića 2. decembra 2004. godine.

Braća Huskići uhapšeni su 26. septembra 2007. godine nakon što je u pretresu njihovih objekata i vozila pronađena i oduzeta veća količina oružja, municije, minsko-eksplozivnih sredstava i opreme. Oni su, nakon kriminalističke istrage, tada predati u nadležnost Okružnog tužilaštva u Doboju.

"Rješenjem vanraspravnog vijeća Okružnog suda u Doboju odbijen je prijedlog tužioca da se osumnjičenima za ubistvo odredi pritvor. Tužilaštvo na to rješenje nije imalo pravo ulaganja žalbe, pa je odluka suda konačna", rekla je Srni službenik za informisanje u Tužilaštvu u Doboju Slobodanka Lukić.

Lukićeva je navela da je dobojsko Tužilaštvo pred Osnovnim sudom u Tesliću podiglo optužnicu protiva Šerifa Huskića zbog nedozovoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija.

Prema njenim riječima, protiv Asima Huskića obustavljena je istraga za isto krivično djelo, jer nema dovoljno dokaza da ga je počinio.

Hrustan Suljić je ubijen iz vatrenog oružja ispred porodične kuće u selu Gornji Ranković, isključivo naseljenom bošnjačkim povratničkim stanovništvom. Bio je istaknuti aktivista za povratak Bošnjaka u opštinu Teslić.

Potpredsjednik Republike Srpske Adil Osmanović, kao i federalni mediji za ovo ubistvo sumnjičili su Srbe, a pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova RS proglašavali nesposobnim.

"Istraga je tapkala u mjestu sve do septembra 2007. godine kada su pripadnici MUP-a RS, Centra javne bezbjednosti Doboj i Policijske stanice Teslić uhapsili Šerifa i Asima Huskića zbog sumnje da su ubili sunarodnika Hrustana Suljića", rekao je izvor Srne iz policije RS i istakao da je nejasno zašto oni sada nisu u pritvoru.

On je optužio dobojsko Tužilaštvo da posao nije završilo do kraja, i dodao da se javno govori da je pravilo propuste u radu.

Izvor Srne navodi da "informacije ukazuju da su Huskići zaslužni borci Armije BiH, te da su poslije rata bili zaduženi za prikrivanje zaostalog naoružanja".

"Bošnjački mediji veoma šturo su objavili vijest o hapšenju Huskića i o optužbama koje su im stavljene na teret. Osmanović nije smatrao potrebnim da se izvini radnicima MUP-a RS, niti da pohvali razotkrivanje ubistva Suljića iako je bio vatreni zagovornik što bržeg hapšenja i kažnjavanja ubica", dodao je izvor Srne iz policije RS.

Iz Centra javne bezbjednosti Doboj nakon hapšenja saopšteno je da je policija u prostorijama prodavnice "Merkur" u Gornjem Rankoviću pronašla i oduzela automatsku pušku sa ugrađenim nosačem za optički nišan, prazan okvir za pušku, 42 metaka različitog kalibra i 12 ručnih bombi.

"Prilikom pretresa vozila `reno 19`, vlasništvo Š.H., pronađena je i oduzeta torba sa puščanom municijom, improvizovani nosač sa laserskim nišanom, baterijskom lampom i električnim napajanjem, improvizovani rukohvat za automatsku pušku sa ugrađenim prekidačem za laser i baterijsku lampu, lovački nož, kapa fantomka, sredstva za vizuelno osmatranje, pribor za orijentaciju u prirodi, četiri okvira za automatsku pušku, kliješta za sječenje žice i drugi predmeti", navodi se u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da su pripadnici kriminalističke policije Policijske stanice Teslić tada prisustvovali i pretresu stana i drugih prostorija koje Š.H. i A.H. koriste u objektu za smještaj izbjeglica "Adra" u Medakovu, u federalnoj opština Tešanj.

"Pretres su obavili pripadnici Policijske uprave Tešanj i tom prilikom pronađena je i oduzeta određena količina oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava", dodaje se u saopštenju.

Mještani Gornjeg Rankovića pričaju da su Huskići u ovom naselju izgradili objekat koji vrijedi oko pola miliona KM. Objekat je izgrađen na temeljima trgovine "Merkur", koja je zapaljena prije nekoliko godina, ali počinioci još nisu pronađeni.

Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala za jugoistočnu Evropu, tvrdi da su Huskići pripadnici vehabijskog pokreta, i da su iz tog finansijskog izvora izgradili svoje bogatstvo.

"Vehabijski pokret u RS prilagođava se pokušavajući da se uklopi u sredinu, a istovremeno djelujući u bošnjačkom narodu sa vehabijskih pozicija. Lica koja dolaze u RS, kao članovi vehabijskog pokreta, odriču se klasičnih obilježja vehabija, bar kada je riječ o fizičkom izgledu, ali nastavljaju djelovanje sa pozicije vehabizma", kaže Galijašević.

On je istakao da slučaj "braće Huskić" govori o "svjesnom opredjeljenju da tužilaštva ne rade ništa".

Prema Galijaševićevim riječima, ovdje nije riječ o slučajnom propustu nego o namjeri, jer ni Tužilaštvo BiH ne želi da vodi takve predmete zato što otvaraju mnoštvo drugih problema.

"Kao što se ne vode predmeti, ne samo za ubistvo Suljića od strane braće Huskića, tako se ne vode ni drugi predmeti koji mogu implicirati odgovornost bošnjačkog političkog vrha za širenje vehabizma", smatra Galijašević.

On je napomenuo da tužioci veoma dobro znaju koje predmete treba da vode, a da se predmeti iz RS, koji stavljaju negativne konotacije politici vehabizma, odnosno politici islamskog radikalizma, zaustavljaju u Tužilaštvu.

"Njih zaustavljaju ili strani ili bošnjački tužioci", dodao je Galijašević.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE