• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić i Komšić: Srbija nastavlja po starom

"Potjernica koju su raspisale vlasti Srbije za Ganićem i još 18 građana BiH predstavlja dokaz kontinuiteta odnosa Republike Srbije prema BiH."

 Silajdžić i  Komšić: Srbija nastavlja po starom Izvor: MONDO

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić oštro je kritikovao Srbiju i njene vlasti zbog potjernica koje su raspisane za 19 ljudi, među kojima je i nekadašnji visoki funkcioner biH Ejup Ganić.

"Potjernica koju su raspisale vlasti Srbije za Ganićem i još 18 građana BiH predstavlja dokaz kontinuiteta odnosa Republike Srbije prema BiH, odnosa kojem su udareni čvrsti temelji još u vrijeme priprema agresije na nju", izjavio je Silajdžić, prenosi Slobodna Evropa.

On je podsjetio da je Srbija jedina država na svijetu kojoj je pred Međunarodnim sudom pravde utvrđena odgovornost za genocid, zločin nad Bošnjacima u Srebrenici i koja nije izvršila obaveze ustanovljene presudom najvišeg međunarodnog suda ni dvije godine nakon njenog izricanja.

Silajdžić je istakao je da su ove činjenice, kao i već dvadestomjesečna zatvorsko-sudska "tortura" koju vlasti Republike Srbije sprovode u Beogradu nad građaninom BiH Ilijom Jurišićem, izazivaju ozbiljnu sumnju u deklarativna opredjeljenja vlasti Srbije o "otvaranju nove stranice u odnosima izmedu BiH i Republike Srbije, izgradnji novog povjerenja medu građanima dvije države, kao i unapređenju političkih i ekonomskih odnosa, neopterećenih pitanjima iz ratne prošlosti".

I član Predsjedništva BiH Željko Komšić saglasan je sa Silajdžićem, jer, kaže, potjernica, još jednom pokazuje odnos Srbije prema BiH kojom ona i pored nenadležnosti za procesuiranje ovog i drugih sličnih slučajeva, potvrđuje svoju umiješanost u rat u BiH.

U saopštenju za javnost, dodaje da očekuje od Savjeta ministara BiH da održi hitnu sjednicu na kojoj će se "raspravljati o mjerama koje BiH treba preduzeti u ovom i drugim sličnim slučajevima prema državama koje se miješaju u unutrašnje stvari BiH".

Pored ovoga od Ministarstva bezbjednosti, Ministarstva pravde, Ministarstva spoljnih poslova i Interpola BiH zatražiću da preduzmu mjere iz svoje nadležosti u interesu zaštite građana BiH a posebno u cilju sprečavanja raspisivanja međunarodnih potjernica za našim državljanima,navodi Komšić.

On kaže da ovo pokazuje da BiH i Srbija imaju različito viđenje dobrosusjedskih odnosa.

(Fonet/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE