• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada "spasava" distrofičare

Vlada RS odlučila: Banjalučki Zavod distrofičara pod stečaj, pa u svoje vlasništvo!

 Vlada "spasava" distrofičare Izvor: MONDO

U Zavodu distrofičara u Banjaluci biće sproveden stečaj, nakon čega će ga kupiti Vlada Republike Srpske i osposobiti za nastavak rada u dosadašnjoj djelatnosti, dogovoreno je na sastanku premijera Srpske Milorada Dodika i predstavnika invalida radnika Zavoda.

Na sastanku je dogovoreno da će nakon kupovine u Zavodu ostati isti broj radnika i ljudi koji tamo stanuju.

"Vlada će nakon provedenog stečajnog postupka i nove registracije obezbijediti da se inicijalna sredstva od 223.000 KM, koja su već odobrena, upute za sanaciju objekta i da se putem Razvojnog programa odobre određena sredstva za nabavku nove opreme za Zavod, s tim što će menadžment pripremiti program i što prije ga dostaviti Vladi kako bi se vidjelo na koji način je moguće odobriti sredstva i nabaviti opremu", rekao je Dodik nakon sastanka novinarima.

On je istakao da će Vlada donijeti jednu uredbu o obaveznosti nabavke određene robe, koju radi Zavod distrofičara ili slični zavodi u RS, u javnom sektoru, bez javnih nabavki, kako bi se omogućilo njihovo nesmetano funkcionisanje i održivost u budućnosti.
"Uporedo s tim pokrenućemo pitanje izmjena Zakona o javnim nabavkama na nivou BiH, odnosno ono je već pokrenuto, ali dodaćemo mogućnost da se u javnim nabavkama jedan procenat mora uzeti od ovakvih organizacija u čitavoj BiH, to znači i u RS", rekao je Dodik.

Dodao je da bi ovaj dogovor trebalo da omogući sanaciju kompletnog stanja u Zavodu distrofičara, dugoročnu održivost i sigurnost za ljude koji tamo egzistiraju, rade ili stanuju.

Dodik je podsjetio da je Vlada u prethodnim aktivnostima riješila imovinsko-pravni status Zavoda koji je ranije bio na različite načine registrovan, zbog čega je bilo onemogućeno da radnici ostvaruju svoja prava.

Predstavnik grupe invalida radnika Zavoda distrofičara Drago Novaković rekao je da su današnjim razgovorima svi uključeni u rješavanje problema, posebno najteži invalidi.

"Nikom nije cilj da Zavod distrofičara ode u stečaj i likvidaciju i da se uništi ta djelatnost. Jasno smo rekli da postoji prostor i za zapošljavanje i osposobljavanje invalida i da takva koncepcija mora da opstane i da postoji u RS, da bude ponos RS i da predstavlja i u svijetu način rješavanja položaja i statusa najtežih invalida, a jedino kvalitetno rješenje problema invalida je njihovo zapošljavanje i uključivanje u sve društvene tokove", rekao je Novaković.

Predsjednik Sindikata Zavoda Sanja Marković rekla je da će se radnicima kroz stečaj namiriti zaostale plate, te da će Zavod distrofičara nastaviti sa radom i da neće mijenjati djelatnost.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Sindikata Zavoda distrofičara, Saveza distrofičara RS, predstavnici Ministarstva rada i socijalne zaštite RS i direktor Zavoda distrofičara Banjaluka.

Dvadesetak radnika-invalida iz Zavoda distrofičara okupili su se u srijedu na Trgu Krajine u Banjaluci kako bi ukazali da stečaj nije dobro rješenje za Zavod i pozvali premijera Dodika da im se obrati.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE