• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici zaključali "Bosku"!

Radnici nekadašnje najsnabdjevenije robne kuće u regionu stupili u generalni štrajk. Traže da premijer RS Milorad Dodik dođe u "Bosku".

 Radnici zaključali "Bosku"! Izvor: MONDO

Robnu kuću "Boska" u Banjaluci zatvorili su u petak njeni radnici, koji su stupili u štrajk zbog neisplaćene 22 plate, toplog obroka, naknade za prevoz, kao i činjenice da Konzorcijum "Delta - Zekstra" nije uplatio predviđena tri miliona evra za kupovinu 58 odsto državnog kapitala "Boske".

Radnici mole predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika da ih primi i pokuša riješiti njihove probleme, jer kažu da dalje više ovako ne mogu i da su svi radnici "Boske" postali socijalni slučajevi.

"Gladna su nam djeca, dužni smo i Bogu i narodu, psihički smo uništeni, a nemamo para da platimo režije", rekla je Radmila Sušnjar, koja sa mužem Milenkom radi u "Boski" od njenog otvaranja, odnosno već 30 godina.

Oni su rekli da nisu dobili posljednje 22 plate, da im nisu uplaćeni topli obroci i prevoz za ovaj period, a već četiri i po godine nemaju ni zdravstveno i socijalno osiguranje.

Radnici tvrde da među njima ima i bolesnika sa karcinomom, koji nemaju para da plate ljekara.

Predsjednik sindikata radnika Robne kuće "Boska" u Banjaluci Branka Gostić rekla je da radnici neće odustati od štrajka dok god se ne riješi njihov problem, odnosno isplata 22 i po plate, osam toplih obroka, te naknade za regres i prevoz za dvije godine.

"Tražimo da se naše pitanje riješi jer 75 odsto radanika `Boske` za tri godine ostvaruje pravo na penziju“, rekla je Gostićeva i pozvala predsjednika Vlade Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da dođe u "Bosku", čuje kako žive radnici i da riješi njihov problem.

"Ne tražimo milostinju već pravo da radimo i da zaradimo. Ova država se oglušila o sva prava radnika, jer mi nemamo prava na život, ni na platu, ni na rad, već samo da dođemo i stojimo ovdje gdje nema posla, a u `Boski` smo proveli 30 godina", rekla je Gostićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da su predstavnici sindikata "Boske" prije nekoliko dana bili kod ministra trgovine i turizma RS Predraga Gluhakovića i tražili da im se uplate barem dvije plate da prežive, a da im je on rekao da ništa ne može učiniti bez premijera.

"Ovdje ima i bračnih parova koji nemaju s čim svoju djecu da spreme u školu. Borimo se s Vladom, poslali smo im dopisa i dopisa i uvijek nam daju samo priču od koje nema ništa", dodala je Gostićeva.

Ona je istakla da od dugovanja zakupaca u vrijednosti 1.193.998 KM, radnicima "Boske" može biti isplaćeno osam i po plata sa svim doprinosima.

Gostićeva je dodola da, između ostalih, "Boski" duguju preduzeća Hemel, Gril, Didaco, HPT Trgovina, kao i predhodna Vlada RS.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković potvrdio je u petak Srni da još nije dobio odgovor od Konzorcijuma "Delta-Zekstra" da li su uplatili tri miliona evra za kupovinu većinskog kapitala robne kuće "Boska" u Banjaluci.

Gluhaković je precizirao da je juče Konzorcijumu "Delta-Zekstra" uputio pismo u kojem je tražio da mu potvrde da li su uplatili ova sredstva, ali da još nije dobio odgovor.

"Na mobilne i fiksne telefone se ne javljaju", istakao je Gluhaković, podsjetivši da je Konzorcijum "Delta-Zekstra" trebalo do juče da uplati tri miliona evra za kupovinu 58 odsto državnog kapitala "Boske".

Gluhaković je istakao da se mogu prihvatiti tehnički razlozi eventualnog kašnjenja uplate, uz napomenu da resorno ministarstvo raspolaže izvještajem iz trezora da još nisu uplaćena sredstva.

Na pitanje da li to znači da je ovaj konzorcijum odustao od kupovine robne kuće "Boska", Gluhaković je rekao da se stvari ne mogu prejudicirati, sve dok ne dobije pisani odgovor.

Komentarišući činjenicu da su radnici Robne kuće "Boska" u Banjaluci zatvorili ovu robnu kuću i stupili u štrajk, Gluhaković je rekao da nije bilo nikakvih zahtjeva, niti poziva radnika ove robne kuće prema Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je juče da će Vlada vidjeti na koji način će pitanje "Boske" dalje tretirati ako ne stigne uplata od "Zekstre".

Konzorcijumu "Delta - Zekstra", koji je u oktobru prošle godine potpisao sa Vladom RS ugovor o kupovini 58 odsto državnog kapitala "Boske" za tri miliona evra, juče je istekao i drugi produženi rok za uplatu ovih sredstava.

"Delta-Zekstra" je tražila od Vlade produženje roka za uplatu sredstava, prvo do 28. februara, a onda i do 26. marta ove godine.

Robna kuća "Boska" u Banjaluci ima 237 radnika. Privatnici koji iznajmljuju prostor duguju robnoj kući 1.193.000 KM.

Nekadašnja „Boska” bila je najsnabdjevenija robna kuća u regionu, a police i odeljenja su sada potpuno prazni. Dobavljači su nedavno povukli svoju robu iz prodaje, tako da samo u prizemlju ima 16 trgovaca koji dolaze na posao, iako više nemaju odjeljenja na kojima su nekada radili.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE