• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžiću nije obećan haški imunitet?

Čarls Ingrao je izjavio da je Holbruk obećao Karadžiću da neće biti hapšen, ali nije obećao da neće biti izveden pred Haški sud.

 Karadžiću nije obećan haški imunitet? Izvor: MONDO

Profesor istorije na američkom univerzitetu Perdju Čarls Ingrao izjavio je da je američki diplomata Ričard Holbruk obećeo Radovanu Karadžiću da neće biti hapšen ukoliko se povuče iz javnog i politčkog života, ali da mu nikada nije garantovao da neće biti izveden pred Haški tribunal.

Nikada nije postojao ni pisani dokumnet o tim garancijama, kao što tvrdi nekadašnji predsjednik Republike Srpske, kazao je Ingrao u "Poligrafu" TV B92 i dodao da je Holbruk usmeno dao Karadžiću garancije 1996. godine da ga američke, britanske i francuske snage neće hapsiti, ukoliko se povuče iz javnog i politčkog života.

On je istakao da je tačan samo dio Karadžićevih tvrdnji u vezi sa tim dogovorom.

"Holbruk je tražio da član njegovog tima sastavi dokumnet na kom se Karadžić na više mjesta obavezao da će sići s vlasti, pod garancijom da neće biti uhapšen. Taj dokument potpisalo je više srpskih i jugovslovenskih zvaničnika, dok je Holbruk odbio da potpiše taj dokument", kazao je Ingrao.

U to vrijeme, jula 1999. godine, Holbruk je dobro znao da američka ni francuska ni britanska vojska nemaju namjeru da hapse ratne zločince, jer nisu željeli da njihovi vojnici stradaju, protumačio je Ingrao potez tadašnjeg američkog izaslanika za Balkan.

S druge strane, hapšenje Karadžića i komadansta Vojske RS Ratka Mladića izazvalo bi nestabilnost u Bosni, dodao je Ingrao.

Vlasti SAD su nedavno potvrdile Haškom tribunalu da razmatraju zahtjeve Karadžića da mu dostave dokumenta o sastanku svog izaslanika Holbruka sa predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem u julu 1996, kao i da mu omoguće razgovor s diplomatom koji je tom susretu prisustvovao.

Karadžić tvrdi da je na navedenom sastanku, održanom 18-19. jula 1996. u Beogradu, postignut sporazum po kojem je Holbruk - u ime SAD, Savjeta bezbjednosti UN i samog Tribunala - garantovao da on neće biti uhapšen, niti izveden pred sud u Hagu, ukoliko se povuče s dužnosti predsjednika Republike Srpske i iz javnog života. Na osnovu tih tvrdnji osporava nadležnost Haškog tribunala da mu sudi.

Karadžić je uhapšen je 21. jula prošle godine u Beogradu poslije 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, a 30. jula je izručen Haškom tribunalu. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE