• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pretresi na Palama zbog dokaza o Karadžiću?

Pripadnici Specijalne jedinice policije na Palama pretresli stan svastike Radovana Karadžića i bivše prostorije radija "Sveti Jovan".

 Pretresi na Palama zbog dokaza o Karadžiću? Izvor: MONDO

Nekoliko sati poslije pretresa stana Ljubice Zelen-Kerleta, svastike nekadapnjeg predsjednika RS optuženog pred Haškim tribunalom, pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova izvršili su i pretres porodične kuće u Ulici Trifka Grabeža na Palama.

Oko dvadesetak pripadnika specijalne policije MUP-a pretreslo je kuću u kojoj je bio smješten radio "Sveti Jovan" čiji je vlasnik nekada bila Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka Radovana Karadžića.

Sadašnji vlasnik kuće rekao je Srni da se u nalogu za pretres prostorija navodi da se "pretres vrši po nalogu Suda BiH i da je akcija hitna i strogo povjerljiva".

"U nalogu za pretresanje prostorija navodi se da je akcija preduzeta u cilju pronalaženja dokaza važnih za krivični postupak koji je u toku pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu zbog krivičnog djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina", objasnio je vlasnik kuće.

Prema njegovim riječima, nalog se odnosi na "pretres kuće u kojoj su smještene prostorije radija `Sveti Jovan`, koji je dio instituta "Sveti Jovan" na Palama.

"Kuća je kupljena prije dve godine što znači da je i informacija kojom sud raspolaže stara više od dvije godine", rekao je vlasnik kuće, naglasivši da su specijalci, koji su bili maskirani i naoružani dugim cijevima, oduzeli kompjuter i CD-ove sa crtanim filmovima i muzikom.

Vlasnik kuće je naglasio da je pretresu prisustvovalo njegove troje maloljetne djece, koja su bila istraumirana ovakvim ponašanjem maskiranih pripadnika policije, u čijoj su pratnji bili haški istražioci.

"Akcija je još jedan dokaz u kakvoj državi živimo. Ovi postupci su dokaz površnosti i dvostrukih standarda i odnosa prema srpskom narodu", naglasio je vlasnik kuće.

Radio "Sveti Jovan" prestao je sa radom 2003. godine.

Na Palama je ranije izvršen i pretres stana Ljubice Zelen-Kerleta, a  direktor policije RS Uroš Pena rekao je da se akcija odvijala po nalogu Suda BiH.

Jedan od članova porodice rekao je kako je iz stana odnet računar, a Srna nezvanično saznaje da su se istražioci posebno interesovali za događanja u vezi sa 1992. godinom.

Srna je nezvanično saznala i da je u petak bilo više akcija pretresa na nekoliko lokacija u Srpskoj. U Sudu BiH i Tužilaštvu ne raspolažu nikakvim informacijama o akciji MUP-a  na Palama.

Karadžić  se, po principu individualne i komandne odgovornosti, tereti za genocid i saučesništvo u genocidu u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, istrebljenje, ubistva, hotimično lišavanje života, progon, deportaciju, nehumana djela, protivpravno terorisanje civila i uzimanje talaca tokom sukoba u BiH 1992-95.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE