• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đokić: Neozbiljne akcije protiv vehabija!

Bezbjednosne službe treba hitno da reaguju kako bi spriječile ostvarivanje ciljeva ekstremnih vehabističkih i selefističkih grupa, tvrdi Đokić.

 Đokić: Neozbiljne akcije protiv vehabija! Izvor: MONDO

Predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Petar Đokić izjavio je da bezbjednosne i obavještajne službe BiH treba hitno da reaguju kako bi spriječile ostvarivanje ciljeva ekstremnih vehabističkih i selefističkih grupa, čije su aktivnosti ozbiljna prijetnja ustavnom poretku i stabilnosti BiH.

"Podaci Ministartsva unutrašnjih poslova RS nesporno potvrđuju da su radikalne islamističke grupe brojne i da imaju izgrađenu infrastrukturu u RS i BiH. Zna se ko su pripadnici tih pokreta, ko su njihove vođe, gdje su njihova sjedišta i gdje se sastaju", rekao je Đokić.

On je rekao nije zadovoljan radom obavještajno-bezbjednosnih službi BiH kada je riječ o praćenju aktivnosti radikalnih islamističkih grupa.

"Čini mi se da se ne pokreću ozbiljne akcije na sprečavanju djelovanja ovih grupa. Agencija za istrage i zaštitu  i Obavještajno-bezbjednosna agencija ne dostavljaju našem Odboru informacije o istragama u vezi sa djelovanja vehabija i selefija. Opasno je ćutati o tome", rekao je Đokić za "Glas Srpske".

On je dodao da ne razumije zašto Srbi u ovim službama imaju pasivan odnos prema "ovom veoma ozbiljnom problemu" i nisu spremni da odlučnije djeluju, istakavši da je krajnje vrijeme za ozbiljnu akciju, jer ove grupe ugrožavaju političku i bezbjednosnu stabilnost.

Đokić je ocijenio da neki sarajevski političari konstantno nastoje da prilagode Dejtonski mirovni sporazum svojim interesima, a prije svega interesima bošnjačke politike, s ciljem ustavnog i teritorijalnog preuređenja BiH, ukidanja entitetskog uređenja, a samim tim i RS.

"Zato određeni politički centri manipulišu radikalnim bošnjačkim organizacijama radi svjesnog produkovanja krize, narušavanja međunacionalnih odnosa, otežavanja funkcionisanja institucija, a tome doprinose i stavovi i istupu pojedinaca iz međunarodne zajednice", naglasio je Đokić.

On je poručio da se mora odlučno ustati u odbranu mira i dostignutog nivoa stabilnosti i suprotstaviti se bilo kom pokušaju koji ima za cilj da BiH dovede u neku vrstu sukoba.

"Srpska je posljednjih godina postala stabilna politička i ekonomska zajednica, dostignut je značajan nivo ekonomskog razvoja i kao takva postala je ravnopravna nekim evropskim regijama, što smeta ljudima čiji je životni i politički cilj unitarna BiH. Iza toga stoji volja da se o svemu pita i da o svemu odlučuje Sarajevo", zaključio je Đokić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE