• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kominike PIK-a pisao Gregorijan?

Diplomata tvrdi da pojedini dijelovi kominikea PIK-a, odražavaju, uglavnom, lične stavove prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijan.

 Kominike PIK-a pisao Gregorijan? Izvor: MONDO

Kominike Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) preoštar je u pojedinim elementima i, kao takav, ne odražava atmosferu i sadržaj dvodnevne sjednice tog tijela, rekao je "Presu RS" diplomata koji je prisustvovao ovom sastanku.

"Početni dio kominikea, u kojem se pozdravlja ograničen ali važan napredak u BiH postignut nakon otvaranja prudskog dijaloga, kao i dio koji se odnosi na novu strategiju ojačanog prisustva i djelovanja EU kroz Kancelariju specijalnog predstavnika, nakon zatvaranja OHR-a, u potpunosti je u skladu sa temama i tokom razgovora na sjednici", tvrdi ovaj diplomata.

On navodi da dijelovi kominikea, u kojima su "apostrofirani nacionalistička retorika, prijetnje i osporavanja autoriteta visokog predstavnika, prezrivi odnos prema njegovim odlukama, maksimalistički stavovi u pregovorima o ustavnoj reformi, politizacija krivičnih predmeta u fazi rešavanja, te napadi na novinare i predstavnike nevladinih organizacija odražavaju, uglavnom, lične stavove prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana".

"U zatvorenom dijelu sjednice Gregorijan je govorio o problemima sa kojima se suočava u odnosu sa vlastima Republike Srpske (RS) i posebno premijerom Miloradom Dodikom, ali o tome nije bilo ozbiljne i široke rasprave. Većina učesnika te stavove je primila k znanju i oni su, kao takvi, ušli u ovaj dio kominikea koji je, očito, napisan prije sjednice u Gregorijanovom kabinetu", navodi sagovornik "Presa RS".

Ovaj diplomata je dodao da niko u PIK-u nema namjeru da, kako je rekao, potkopava autoritet prvog zamjenika visokog predstavnka Rafija Gregorijana, ali i upozorava da su ambasadori i politički direktori shvatili da je njegov sukob s premijerom RS poprimio i ličnu dimenziju.

"Vjerujem da će ambasador Incko, kao iskusni diplomata, učiniti sve da u ovom slučaju smiri tenzije i prioritet u djelovanju OHR-a okrene ka evropskoj agendi BiH i ispunjavanju ciljeva i uslova za transformaciju OHR-a u EURS. U protivnom, suočiće se sa istim problemima zbog kojih je i njegov prethodnik Miroslav Lajčak otišao iz BiH", ocijenio je izvor "Pressa".

Prema njegovim riječima, stav većine ambasadora i političkih direktora zemalja članica EU jeste da u BiH ne postoji opasnost od ozbiljnog narušavanja "Dejtona", podjele zemlje i izbijanja novih etničkih sukoba.

Ono što većina vidi kao problem, tvdri diplomata, jeste činjenica da nema ozbiljnih pomaka u izvršavanju obaveza preuzetih potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je i naglašeno u prvom dijelu kominikea i u obraćanju novog visokog predstavnika Valentina Incka.

Ovaj diplomata kaže da je tačno da je u Briselu, uoči sjednice PIK-a, više puta izražena zabrinutost zbog političke situacije u BiH, ali da su atmosferu na samoj sjednici relaksirale informacije o obnavljanju dijaloga "prudske trojke" i o usvajanju amandmana na Ustav BiH u vezi sa rješavanjem konačnog statusa distrikta Brčko.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE