• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Živković: Zakonodavni sumrak u BiH!

Ustavni sud odbio zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštin za ocjenu ustavnosti člana 13. Zakona o Sudu BiH.

 Živković: Zakonodavni sumrak u BiH! Izvor: MONDO

Milorad Živković je u avgustu prošle godine zatražio da Ustavni sud BiH ispita ustavnost člana 13 Zakona o Sudu BiH, jer smatra da je njime data superiornost Sudu BiH u odnosu na entitetske sudove, te da se njime omogućava "tihi prenos nadležnosti" sa entiteta na državu.

"Na sjednici Ustavnog suda BiH je utvrđeno da je citirana zakonska odredba u skladu sa Ustavom BiH", saopšteno je iz ove institucije.

On je zatražio i donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud BiH "suspendovao" osporenu zakonsku odredbu do donošenja odluke o zahtjevu.

Živković je izjavio Srni da je Ustavni sud BiH, odbijanje njegovog zahtjeva za ocjenu ustavnosti člana 13. Zakona o Sudu BiH, otvorio "lovnu sezonu" u kojoj više niko u Republici Srpskoj (RS) nije siguran.

"Kada kažem `lovnu sezonu` tu prije svega mislim na bivše pripadnike Vojske RS. Ovo je definitivno zakonodavni sumrak u BiH i mislim da je građanima RS i BiH ponestalo i ono malo nade što su imali da će institucije BiH raditi po zakonu i pravu", rekao je Živković.

On je naglasio da će ova odluka "imati itekakve posljedice po stabilnost u BiH".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE