• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojena apelacija Abu Hamze

Ustavni sud BiH usvojio apelaciju Abu Hamze, podnesenu protiv presude Suda BiH od 17. novembra prošle godine

 Usvojena apelacija Abu Hamze Izvor: MONDO

Ustavni sud BiH usvojio je danas apelaciju Imada Al Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, podnesenu protiv presude Suda BiH od 17. novembra prošle godine i utvrdio da je došlo do povrede Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, saopšteno je iz ovog suda.

"Ustavni sud BiH je naložio Sudu BiH da ponovi postupak i razmotri dokaze, te utvrdi da li bi prisilno udaljavanje Abu Hamze iz BiH bilo opravdano u smislu zahtjeva iz člana II/3.f Ustava BiH i člana 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda", navodi se u saopštenju.

Ustavni sud BiH je produžio važenje privremene mjere, kojom je naredio nepreduzimanje niti jedne radnje s ciljem prisilnog udaljenja Abu Hamze iz BiH, dok Sud BiH ne donese novu odluku u skladu sa obrazloženjem iz odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH je odbacio kao nedopuštenu apelaciju Abu Hamze izjavljenu protiv relevantnih pravnih akata na osnovu kojih su nadležni organi odlučili da se apelant stavi pod nadzor u Ustanovu za prihvat stranaca Službe za poslove sa strancima - Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu - s ciljem sprječavanja slobodnog i neograničenog kretanja, prijetnje javnom poretku, javnom redu i miru ili bezbjednosti BiH.

Sud BiH odbacio je 17. novembra 2008. godine kao neosnovanu tužbu Abu Hamze na rješenje Ministarstva bezbjednosti, kojim je odbijen njegov zahtjev za azil, te utvrdio da on ima obavezu da u roku od 15 dana od dana dostavljanja konačnog upravnog akta dobrovoljno napusti teritoriju BiH.

U obrazloženju ove presude, Sud BiH je naveo da je na osnovu provedenih dokaza u toku postupka utvrdio da je Abu Hamza od strane nadležnih organa stavljen na listu osoba koje predstavljaju potencijalnu prijetnju za javni red i sigurnost u BiH i da je tokom postupka u kojem je odlučivano o njegovom zahtjevu za odobrenje privremenog boravka u BiH dao pogrešne podatke.

Abu Hamza je bio pripadnik Armije BiH tokom rata, kada mu je dodjeljeno državljanstvo BiH. Njemu je državljanstvo oduzeto poslije procesa revizije državljanstava BiH 2007. godine, pošto je zaključeno da ga je nezakonito stekao.

On je od Ustavnog suda BiH ranije tražio da spriječi vlasti da ga protjeraju iz BiH, a obraćao se i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu tvrdeći da se deportacijom krše njegova osnovna ljudska prava.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE