• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EK: Ispuniti uslove za bezvizni režim

Evropska komisija izrazila otvorenost za uspostavljanje bezviznog režima sa zemljama zapadnog Balkana nakon što budu ispunjeni preuzeti uslovi.

 EK: Ispuniti uslove za bezvizni režim Izvor: MONDO

Na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova zemalja EU i zapadnog Balkana, koji je održan danas u Češkoj, izražena je otvorenost Evropske komisije za uspostavljanje bezviznog režima nakon što budu ispunjeni preuzeti uslovi, odnosno kada to potvrdi ekspertna evaluacija, što se očekuje prije kraja češkog predsjedavanja EU, saopšteno je iz MIP-a BiH.

"To predstavlja imperativ za institucije BiH da iskoriste period do kraja juna 2009. godine kako bi BiH bila u grupi zemalja čiji će građani putovati u evropske zemlje bez viza", ističe se u saopštenju.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj, ministri su razmatrali aktuelnu situaciju u jugoistočnoj Europi i mogućnosti jačanja evropske perspektive zemalja regije, kao i postizanja trajne stabilnosti i bezbjednosti.

Na sastanku je izražena zainteresovanost EU za zemlje zapadnog Balkana i još jednom potvrđeno postojanje prostora za proširenje Unije.

Na marginama sastanka, Alkalaj se sastao sa evropskim komesarom za proširenje Oli Renom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijerom Solanom, ministrom vanjskih poslova Češke Karelom Švarcenbergom, kao i ministrima vanjskim poslova Španije Miguelom Angel Moratinosom i Kipra Markosom Kiprijanuom.

Na radnom doručku, koji je održan na marginama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU u Češkoj, izražena je spremnost da se obezbijede sredstva za finansiranje energetskih i infrastrukturnih projekata u zemljama zapadnog Balkana, kako bi se zadržao privredni rast i umanjile negativne posljedice globalne ekonomske krize.

Tokom radnog doručka, kojem je prisustvovao i ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj, izražena je spremnost da se ta sredstva obezbjede putem fondova EU, Međunarodnog monetarnog fonda i drugih finansijskih institucija, saopšteno je iz MIP-a BiH.

Radnom doručku, koji je organizovao zamjenik premijera Češke Aleksander Vondra, prisustvovali su i ministri spoljnih poslova Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije, te specijalni predstvanik za Kosovo i šef Unmika Lamberto Zanijer i generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju Hidajet Biščević.

Ministarstvo inostranih poslova BiH saopštilo je da je Alkalaj, na poziv češkog kolege Karela Švarcenberga, prisustvovao neformalnom sastanku ministara inostranih poslova zemalja EU, koji je danas održan u Južnoj Bohemiji u Češkoj.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE