• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komisije progutale 10 miliona!

U BiH postoji više od 300 komisija koje godišnje potroše najmanje 10 miliona maraka, iako su rezultati njihovog rada uglavnom nula.

 Komisije progutale 10 miliona! Izvor: MONDO

Zajedničke institucije BiH formirale su više od 300 komisija koje godišnje progutaju čak 10 miliona maraka iz budžeta, iako uglavnom "prodaju maglu" i čiji se rezultati nigde ne vide, piše "Press".

Sagovornik Pressa RS blizak zajedničkim institucijama BiH tvrdi da je većina komisija formirana bez zdravorazumskih kriterijuma, a jedini razlog za to je da se „namaknu" dodatni prihodi bh. zvaničnicima.

"U nekim komisijama članovi su i sekretarice i vozači funkcionera u Savjetu ministara BiH. Očigledno je da neko samo želi da im namjesti honorare. Oni se sastaju jednom ili dvaput godišnje, raziđu se bez zaključaka, ali njihovi članovi trpaju masne honorare u džepove", kaže sagovornik Pressa RS.

On dodaje da u okviru zajedničkih institucije djeluju i "takva tijela" kao što su Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara BiH, Komisija za upravljanje granicom, Komisija za izradu prečišćenog teksta Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova, Komisija za koordinaciju pitanja mladih, Komisija za utvrđivanje stvarnog iznosa duga za isporučeni ruski gas...?!

"Pa, ako ne znaju koliki je dug BiH prema Rusiji za isporučeni gas, onda se postavlja pitanje šta su do sada radili nadležni organi koji su za to plaćeni", kaže sagovornik Pressa.

On napominje da je prosto nevjerovatno kakve sve komisije postoje u BiH.

"Mi imamo „komisiju za reviziju zaključaka prethodnih komisija", ili „komisija za izvršenje odluka prethodne komisije", dodaje on..

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić najodgovorniji za to što se milioni maraka iz budžeta izdvajaju za rad raznih komisija i radnih grupa. On ističe da izvršna vlast formiranjem svakakvih komisija pokazuje nesposobnost.

"Bivši britanski premijer Vinston Čerčil rekao je da „ako imaš problem koji ne želiš da riješiš, treba samo da formiraš komisiju". Čini mi se da se Špirić bukvalno drži te devize - kaže Borenović.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj kaže da je prije dvije godine od Savjeta ministara BiH tražio podatke o tome koliko se budžetskih para godišnje troši na rad komisija i radnih grupa, ali da ih nije dobio!

"Do takvih podataka je nemoguće doći. Narodne pare troši ko kako stigne. Štaviše, svi se trude da što više potroše dok su na nekakvom položaju. Zamjenici pomoćnika ministara voze službene automobile, sekretaricama i šoferima se plaćaju telefonski računi, a naknade za rad u komisijama i radnim grupama prima ko god stigne", ističe Jovičić.

Nemam ništa protiv, dodaje on, ako se nekom ekspertu plati rad u komisiji, ali ne može se onome ko radi u ministarstvu finansija davati naknada za rad u komisiji koja priprema zakon o porezima, ako on za to prima redovnu platu!

"Ako se ovako nastavi, uskoro će biti formirana i komisija koja će se baviti problemom „razmnožavanja kišnih glista u Semberiji" ili „uticajem Tamilskih tigrova na stanje zdravlja porodilja u srednjoj Bosni" - kaže Jovičić.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović kaže da je izdvajanje desetina miliona maraka za rad „kojekakvih komisija", koje pri tom ne daju nikakve rezultate, čist bezobrazluk.

"Tome se pod hitno mora stati u kraj. Komisije se formiraju za sve i svašta i ne bi me iznenadilo da se uskoro formira „komisija za istraživanje ruda i gubljenje vremena" kao u „Alanu Fordu". Treba ispitati ko su sve članovi komisija, jer sam uvjeren da ima „supermena" koji rade po deset poslova odjednom i koji na ime članstva u tim komisijama svakog mjeseca u džep strpaju po nekoliko hiljada maraka" kaže Borenović.

Njegovo mišljenje dijeli i samostalni poslanik u Parlamenta BiH i član DP-a Momčilo Novaković. On kaže da je praksa o formiranju komisija za sve i svašta nedopustiva.

"Stalno se formiraju nekakve komisije i radne grupe za izradu zakona, ili drugih akata i na njih se troše silne pare bez ikakve kontrole! Ne vidim potrebu da radnik ministarstva prima naknadu kao član radne grupe za izradu zakona koji predlaže njegovo ministarstvo. To je suludo! Sličan problem postoji i u Parlamentu i ostalim institucijama BiH, i tome se najzad mora stati u kraj", kaže Novaković. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE