• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Branković osumnjičen za zloupotrebe?

Federalni premijer Nedžad Branković i oko 60 osoba osumnjičeni da su zbog nesavjesnog rada oštetili sarajevski "Energoinvest", piše "Avaz".

 Branković osumnjičen za zloupotrebe? Izvor: MONDO

Oni su osumnjičeni da su oštetili sarajevski "Energoinvest" za nešto više od milijardu KM, piše list.

Pozivajući se na nekoliko nezavisnih izvora, ovaj list navodi da je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu završilo obimnu istragu o poslovanju "Energoinvesta", koja je trajala nekoliko godina, a obuhvatila je poslove naplate dugova ove firme iz predratnog i ratnog perioda, kao i poslovanje nakon rata.

U Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu smatraju da bi cijeli ovaj predmet trebalo da preuzme Sud BiH s obzirom na to da kantonalni nivo nema kapacitete da se nosi sa tako kompleksnim sudskim procesom.

Kako prenose federalni mediji, Branković jeu Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu dao izjavu, najvjerovatnije, u vezi sa stanom u Sarajevu koji je dobio od "Energoinvesta".

Tužilac Oleg Čavka, koji je saslušao Brankovića, i kantonalni tužilac Branko Šljivar nisu željeli da saopšte više detalja u vezi sa ovim saslušanjem.

"Dnevni avaz" podsjeća da je Vlada FBiH od 1999. do 2001. godine, dok su na njenom čelu bili premijer Edhem Bičakčić i njegov zamjenik Dragan Čović, potrošila nešto više od četiri miliona KM za kupovinu i adaptaciju stanova "podobnom kadru".

Sumnja se da je Branković kao tadašnji direktor "Energoinvesta" odobrio da se novcem ove firme zajedno sa sredstvima Vlade FBiH kupi njegov stan. List navodi da je Vlada izdvojila do 180.000 KM, a "Energoinvest" je odobrio 150.000 KM.

Nakon toga je Vlada FBiH sa Brankovićem i njegovom suprugom Suadom sklopila ugovor o kupoprodaji stana prema kojem je cijena otkupa bila 46.017 KM i to u certifikatima.

Isplata u certifikatima obavljena je sa računa Brankovićeve supruge i stan od 132 kvadrata otkupljen je za 920 KM koliko je tada iznosila realna vrijednost uloženih certifikata.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE