• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenija ne da helikopter od pola miliona KM

Slovenija odbija da BiH isporuči helikopter koji je MUP kupio u februaru 1992. od američke firme "SLT", plativši ga 420.000 dolara, prenosi "Glas".

 Slovenija ne da helikopter od pola miliona KM Izvor: MONDO

Helikopter je zbog početka rata u BiH stigao samo do Ljubljane, izjavila je portparol Ministarstva bezbjednosti BiH Milada Dreca, dodajući da je zatraženo i vraćanje dva policijska helikoptera prijeratnog MUP-a RBiH iz Srbije,koje je blokirano zbog nepostojanja dogovora u BiH o tome kome će pripasti te letjelice.

"Slovenci su odgovorili da će helikopter da zadrže kao kompenzaciju za finansijsku pomoć i lijekove isporučene BiH, a iz Srbije još nije odgovoreno na zahtjev. Taj problem će se morati rješavati na državnim nivoima", istakla je Dreca.

Dva helikoptera su u Srbiji bila na remontu i tamo su i ostala zbog početka rata u BiH. Koristio ih je MUP Srbije, ali nije mogao da ih registruje, pa su smješteni u hangare i u dobrom su stanju. Srpska policija već dugo želi da ih vrati, ali je problem to što se ne zna tačno kome, jer MUP RBiH odavno ne postoji.

Nasuprot tome, Slovenci i dalje letjelicu koriste za potrebe svoje policije i još traže da im se plati njeno održavanje i čuvanje.

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, Đuro Beronja, kaže da se radi o pitanju sukcesije koje bi trebalo da bude riješeno dogovorom između država.

"Tek ćemo vidjeti hoće li i ti helikopteri biti tretirani po odrednici sukcesije koja definiše vlasništvo nad onim gdje se šta zateklo otpočinjanjem rata. Pitanje je da li će u tu odrednicu ući i ono što se, recimo, zateklo na opravci. Problem je kompleksan i potrebno je ispitati sve elemente", naglasio je Beronja.

Dodao je da sada ne može Ministarstvo bezbjednosti BiH tražiti te helikoptere za BiH, jer se BiH sastoji od dva entiteta u kojima postoje dva entitetska MUP-a. Ističe da je moguće da to pitanje neće biti riješeno dok se ne riješi problem državne i entitetske imovine.

" Poslije toga, o vraćanju tih letjelica trebalo bi da razgovaraju Savjet ministara BiH i entitetske vlade, odnosno, ako budu ovlašćeni, predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH, MUP-a RS i MUP-a FBiH", zaključio je Beronja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE