• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kličković svjedok dogovora Karadžić-Holbruk

Gojko Kličković izjavio je pred Sudom BiH da je bio svjedok sporazuma između Radovana Karadžića i Ričarda Holbruka

 Kličković svjedok dogovora Karadžić-Holbruk Izvor: MONDO

Prvooptuženi za zločine nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskoj Krupi, izjavio je pred Sudom BiH da je sporazum između Radovana Karadžića i Ričarda Holbruka dogovoren u julu 1996. godine, prenosi Balkanska istraživačka mreža.

"Bio sam uključen u pregovaranja oko sporazuma o Karadžićevom nepojavljivanju na političkoj sceni i tada se džentlmenski dogovorilo da se o tome javno neće govoriti", rekao je Kličković.

Od 1996. do 1998. godine Kličković je bio premijer Republike Srpske, a tokom rata komandant Kriznog štaba i predsjednik Ratnog predsjedništva Srpske opštine Bosanska Krupa.

Kličković se zajedno s Mladenom Drljačom i Jovanom Ostojićem tereti, između ostalog, za ubistva, prisilno preseljavanje, fizičko i psihičko zlostavljanje, silovanje, zatvaranje i mučenje nesrpskog stanovništva na području Bosanske Krupe tokom 1992. godine.

Optuženi se terete za udruženi zločinački poduhvat zajedno s Vojislavom Maksimovićem i Radovanom Karadžićem.

U optužnici stoji da je, "u skladu s pismenom naredbom Kličkovića", u maju 1992. godine civilno muslimansko stanovništvo iz Arapuše, Velike Jasenice, Velikog Dubovika, Zalina, Potkalinja, Zaluga i grada Krupe prisilno iseljeno na područje Bihaća i Sanskog Mosta.

"Naredbu o evakuaciji civila sam potpisao zbog njihove sigurnosti i bezbjednosti, jer ih vojska nije mogla više čuvati od mogućih upada. Svi ljudi koji su otišli iz Arapuše danas su živi i zdravi i vratili su se u svoje mjesto", rekao je Kličković.

Tokom davanja iskaza Kličković je istakao da su se svi postupci u Krupi iz 1992. godine temeljili na zakonima i ustavima koji su tada bili na snazi, te različitim međunarodnim konvencijama.

Kličković kaže da je još u februaru ili martu 1992. godine postojao dogovor o podjeli Stanice javne bezbjednosti u tom gradu, te da su članovi Stranke demokratske akcije  i Srpske demokratske stranke (SDS) razgovarali o podjeli opštine.

Kako je najavila odbrana prvooptuženog, ispitivanje Kličkovića bi moglo potrajati cijeli april, a nastavlja se na narednom ročištu, zakazanom za 14. april.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik RS, pred Haškim sudom optužen je za genocid i druge zločine počinjene u ratu u BiH. Ričard Holbruk je bio specijalni američki izaslanik za Balkan 90-ih godina prošlog vijeka.(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE