• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pali borci VRS dobijaju spomenik u Banjaluci

U ovoj godini počinje izgradnja centralnog spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata RS od 1991. do 1996. godine

Početak prve faze izgradnje centralnog spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske od 1991. do 1996. godine u Banjaluci predviđen je ove godine, rekao je Srni pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Milunović je rekao da bi prva faza obuhvatila građevinske radove sa osnovnim instalacijskim radovima i da je vrijednost radova procijenjena na 7.534.800 KM.

"Druga faza obuhvatila bi sve ostale radove do pune funkcionalnosti objekta, a iznosila bi 8.102.502 KM", rekao je Milunović i dodao da će Ministarstvo razmotriti mogućnost dorade projekta kako bi bila omogućena fazna izgradnja.

Prema Milunovićevim riječima, predračunska vrijednost izgradnje centralnog spomenika iznosi 16.685.070 KM.

"Na traženje Ministarstva i Administrativne službe grada Banjaluka, Arhitektonsko-građevinski fakultet procijenio je, u skladu sa dinamičkim planom, mogućnost fazne realizacije, kao i finansijsku vrijednost svake faze izgradnje centralnog spomenika", istakao je Milunović.

On je naveo da će nakon rješavanja imovinsko pravnih odnosa, krajem 2013. godine, na dijelu spornog zemljišta gdje je planirana izgradnja centralnog spomenika, u narednom periodu biti potrebno pokrenuti proceduru izdavanja građevinske dozvole, za što će biti potrebno obezbijediti 318.730 KM.

"Vlada Republike Srpske do sada je u pripremu za izgradnju centralnog spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata od provođenja konkursa do pripreme dokumentacije uložila 384.460 KM", rekao je Milunović.

On je istakao da nijedna nevladina organizacija ili javna ustanova do sada nije podnijela zahtjev za promjenu idejnog rješenja, kao ni mjesta izgradnje ovog spomen-kompleksa.

Planirano je da centralno spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske od 1991. do 1996. godine u Banjaluci bude izgrađeno na platou između Bulevara cara Dušana, ulica kralja Petra Prvog Karađorđevića, Teodora Kolokotronisa i Zdravka Čelara.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE