• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevski Plenum uz ritam Dubioze

Plenum građana Sarajeva održan je na platou Centra Skenderija, uprkos kiši i hladnom vremenu. Građane podržao bend Dubioza kolektiv.

Na skupu je rečeno da vlasti Kantona Sarajevo već sedmicama nisu odgovorile na zahtjev Plenuma da se obezbijedi adekvatan prostor za njihov rad, prenose Nezavisne novine.

Današnji Plenum bio je nešto drugačiji od prethodnih, jer je za malobrojne okupljene građane u znak podrške zahtjevima Plenuma jedan od najpoznatijih bh. bendova "Dubioza kolektiv" na otvorenom odsvirao nekoliko pjesama koje su, kao i većina, socijalno i politički angažovane.

Mini nastup "Dubioze kolektiva" građani su otpratili s oduševljenjem, uz ples i pjevanje.

Kako okolnosti nisu dozvoljavale ozbiljniji rad Plenuma, sjednica u dosadašnjem obliku nije održana, već su samo pročitana dva teksta - peticija javnih osoba i tekst posvećen jučerašnjim dešavanjima u Mostaru.

Peticiju je do sada potpisalo 75 bh. intelektualaca, kulturnih radnika, novinara te zagovarača ljudskih prava, izražavajući najdublju osudu namjere vlasti Kantona Sarajevo da onemogući nesmetan rad Plenuma kao izvorne i najlegitimnije forme građanske demokratije.

Da apsurd bude veći, ističe se u peticiji, građankama i građanima Sarajeva se onemogućuje pristup Domu mladih Skenderija, javnom prostoru u kojem se već više od mjesec dana otvoreno raspravlja o stvarima od javnog i opšteg interesa. Takva gesta, kako se navodi, jasna je poruka svima koliko te vlasti ozbiljno drže do građanki i građana ovoga grada i njihovih opravdanih zahtjeva.

"Izgleda da se vlasti KS osjećaju dovoljno sigurnim da se mogu vratiti u svoju kolotečinu vladanja. Osjećaju se opet dovoljno jakim da mogu nastaviti kao i do sada u proteklih dvadeset godina, sa ignorisanjem svojih građanki i građana", navodi se u peticiji.

Potpisnici Peticije pozvali su vlasti da građankama i građanima Sarajeva vrate ono što je njihovo - javni prostor Doma mladih, uz ocjenu da je krajnje vrijeme da izađu pred Plenum i podnesu izvještaj o onom što su uradili na osnovu zahtjeva koji su im upućeni.

"Potrebno je na sve načine suzbiti svako slobodno ispoljavanje mišljenja i zahtjeva građanki i građana. Potrebno je vratiti građanstvo u disciplinu kolektivističkog nacionalističkog straha. Potrebno je kupiti gumene metke, a nezadovoljne građane i građanke proglasiti vandalima i teroristima. Potrebno je vratiti "šestorku" u vrhove vijesti i "mirna Bosna". To više neće proći", navodi se u peticiji.

Takođe je pročitan tekst u kojem Plenum osuđuje jučerašnju policijsku brutalnost u Mostaru, kada je spriječena mirna šetnja demonstranata.

(MONDO, Foto: Klix.ba/Edin Hadžihasić)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE