• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Logoraši RS protiv obilježja na Manjači

Savez logoraša RS fizički će spriječiti postavljanje spomen-obilježja na Manjači, ukoliko Ministarstvo odbrane BiH pozitivno odgovori na to.

Savez logoraša Republike Srpske fizički će spriječiti postavljanje spomen-obilježja na platou vojnog kompleksa Manjača, ukoliko Ministarstvo odbrane BiH pozitivno odgovori na tu inicijativu logoraša iz Federacije BiH.

Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, rekao je da Savez logoraša neće dozvoliti takve stvari, jer ni njima nije bilo dozvoljeno da postave spomen-obilježje na mjestu bivše Kasarne "Viktor Bubanj" u Sarajevu, koja je tokom posljednjeg rata bila logor za Srbe.

"Nećemo im dozvoliti ni da dođu na Manjaču, a ne nešto drugo. Ne znamo šta hoće iz Federacije BiH, kad znaju da nema tog zakona na nivou BiH", upozorio je Dukić.

On kaže da je Savez logoraša strahovito razočaran izjavama pojedinih ministara, među kojima i ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića, koji će, kako je rekao, na perfidan način pokušati da na Manjači postavi spomen-obilježje.

"Ne znam zašto visoki predstavnik, takođe, ne dozvoljava postavljanje krsta na Zlatištu, kod Sarajeva. To su sve stvari koje ponovo komplikuju život građana i samih logoraša u takozvanoj BiH", rekao je Dukić.

On je istakao da neće biti dozvoljeno postavljanje spomen-obilježja na Manjači i podsjetio na slučaj s nelegalnim stavljanjem spornog natpisa "genocid" na spomeniku u Višegradu, koji je na kraju uklonjen.

"Oni ne znaju ni šta je genocid, ni šta je rat, a to stavljaju. Ovaj put sigurno neće", rekao je Dukić.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić razgovarao je danas s predstavnicima Saveza logoraša u FBiH o inicijativi za postavljanje spomen-ploče na platou vojnog kompleksa Manjača i obećao da će se lično zauzeti da zahtjevi ove organizacije budu riješeni pozitivno.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE